Huurder screenen en controleren

Screen je huurder; misschien is het een wietkweker.
Screen je huurder; misschien is het een wietkweker.
Foto: nemo at pixabay.com

De opiumwet is met ingang van 1 maart gewijzigd. De verhuurder kan nu ook straf- en civielrechtelijk aansprakelijk worden gesteld als in een bedrijfspand of woning een wietplantage wordt aangetroffen.

Daarvoor waarschuwt Gerard Wuite van het gelijknamige recherche- en incassobureau in Zwaag. “De verhuurder dient aan te tonen dat hij niet samenwerkt met de huurder en dat hij niet op de hoogte was van deze illegale activiteiten. Bovendien moet de verhuurder een oogje in het zeil houden om een en ander te voorkomen.”

De privédetective geeft enkele adviezen:”Screen de toekomstige huurder vooraf, zodat bekend is met wie je zaken doet. Vraag de huurder een uittreksel uit de basisregistratie personen (Brp, voorheen GBA) en bij een onderneming ook een uittreksel uit de kamer van koophandel. Vermeld in het huurcontract dat er periodieke controles worden uitgevoerd. Deze controles dienen ook daadwerkelijk uitgevoerd en gedocumenteerd te worden.”

Bank

De screening en de controle kan Wuites bedrijf de verhuurder vanzelfsprekend uit handen nemen. “Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoonnummer 0229-247758 of stuur een email naar [email protected].” Nog wat extra tips: “Ga alleen met mensen om tafel die daadwerkelijk het bedrijfspand of de woning gaan huren. Zorg dat de huurpenningen per bank worden overgemaakt; neem nooit contanten aan.’’

“Documenteer klachten en opmerkingen van omwonenden en onderneem actie hierop. Tot slot: zorg er voor dat de nieuwe huurder zelf contracten afsluit met de nutsbedrijven.“ Over dat laatste: voor de assimilatielampen van een hennepkwekerij is een hoop stroom nodig. Niet zelden ziet energienetbeheerder Liander aan het sterk toegenomen verbruik dat er iets mis is in het desbetreffende pand.

Cookieinstellingen