De succes-formule om werk te vinden waar je duurzaam gelukkig van wordt

Foto: Wim Meijer Fotografie

Iedere week een nieuwe column op Nieuws.nl van ondernemers binnen het Oude Administratiegebouw in Castricum die zich bezig houden met o.a. training en coaching, voedings- en gewichtsconsult en traditionele en complementaire geneeskunde.

Vandaag het woord aan Karlijn Roos-van den Berg, kernwaardenspecialist, life coach en teamcoach. Karlijn heeft haar eigen praktijk ‘Ken je kernwaarden’ in het Oude Administratiegebouw. In haar column de succes-formule om werk te vinden waar je duurzaam gelukkig van wordt.arlijn Roos - van den Berg

Herken je dit?

 • je hebt je huidige baan, omdat je hier nu eenmaal ingerold bent
 • je bent op zondagavond onrustig, omdat de nieuwe werkweek voor de deur staat
 • je leeft van vakantie naar vakantie
 • wanneer iemand vraagt wat je doet heb je weinig zin om antwoord te geven
 • je baan maakt je gewoon niet heel blij
 • je slaapt slecht omdat je thuis nadenkt over je werk

Hoe zorg je er voor dat je een baan vindt die écht bij je past en die je gelukkig maakt?

 1. Weet wat je leuk vindt
  Het lijkt simpel. En dat is het ook!Wat vind je leuk? Waar krijg je energie van? Toch spreek ik zoveel mensen die antwoorden: “Geen idee. Dat weet ik eigenlijk niet.” Uiteindelijk weet iedereen wat hij/zij leuk vindt of waar hij/zij energie van krijgt. De antwoorden blijven echter vaak verborgen achter negatieve gedachten.Gedachten zoals: “Dat kan ik toch niet / Dat is nooit haalbaar / Dat is niet voor mij weggelegd / Niemand zit op mij te wachten.”Ga nu eens écht zitten voor deze vraag. En dan bedoel ik: pak je rust en neem de tijd om je antwoord te vinden. Nodig jezelf uit om voorbij die belemmerende gedachten te gaan.Stap in een wereld waarin alles mogelijk is en stel jezelf opnieuw de vraag: “Wát vind ik leuk?”
 2. Weet waar je goed in bent
  Het lijkt simpel. En dat is het ook!Waar ben je goed in? Waarvoor wordt je gewaardeerd op je werk? Wat is jouw meerwaarde? Sla je beoordelingen er eens op na en vraag feedback aan je omgeving. Jijzelf weet waar je goed in bent en de mensen om je heen zien vaak andere kwaliteiten. Kwaliteiten die voor jou zo voor de hand liggen dat je ze niet direct herkent als unieke kwaliteiten.
 3. Weet wat jij écht belangrijk vindt (ken je kernwaarden)
  Het lijkt simpel. En dat is het ook.Deels.Diep van binnen weten we wel wat wij belangrijk vinden. We zijn echter geneigd de mening van anderen belangrijker te maken. Je vindt bijvoorbeeld avontuur of vrijheid heel belangrijk. Je ouders hebben je echter ingeprent dat een vast contract belangrijk is en dat je blij moet zijn met een goed salaris. Zij vinden zekerheid belangrijk. Zo maak jij onbewust zekerheid ook belangrijk, wat kiezen voor avontuur of vrijheid in de weg staat. Dat maakt dat je keuzes maakt die veilig zijn, maar niet persé bij jou passen.Wanneer jij weet wat jij écht belangrijk vindt en je daar je keuzes op baseert ben je trouw aan jezelf. Dit geeft zelfvertrouwen en rust.

Wanneer je bovenstaande formule toepast: passie+talenten+kernwaarden en dát als doel stelt voor jouw baan zul je ervaren dat je je eigen innerlijke werk-vlammetje langdurig laat branden. Zo raak je niet burned-out.

Nieuwsgierig naar jouw kernwaarden?  www.kenjekernwaarden.nl

Reacties

Cookieinstellingen