Column van de Dag: De ballenbak van de natuur

In zijn nieuwe column voor Nieuws.nl houdt ‘Bosw8er’ Evert-Jan Woudsma een pleidooi voor échte natuurbeleving voor de jeugd in de vrije natuur: ‘daar kan geen speelbos tegenop!’

De ballenbak van de natuur (foto’s en tekst: Evert-Jan Woudsma)

Buiten zijn is bijna een ‘verplichting’ aan het worden tegenwoordig getuige alle onderzoeken die er naar gedaan worden. Er bestaat geen twijfel over dat het goed is voor je gezondheid om een paar keer week er op uit te gaan. Goed voor lijf en leden! En dan natuurlijk binnen het onderwijs: groene schoolpleinen, groentetuinen en actief naar buiten.

Maar wat ik in de meeste onderzoeken mis is de natuurbeleving. Immers hoe meer je ontdekt, ervaart en leert van de natuur hoe meer je genegen zult zijn haar te willen beschermen en te behouden voor de toekomst. En die toekomst zit op dit moment nog op school. Binnen.

De afgelopen jaren is er van alles aan gedaan om de jeugd naar buiten te krijgen. Er werden overal in het land de zogeheten speelbossen aangelegd. Naar hartenlust hutten bouwen, klimmen en buiten zijn. Een bos speciaal voor kinderen. Daarnaast zijn er allerlei tochten bedacht voor de jeugd waarbij ze gewapend met loeppotjes, verrekijkers en zoekkaarten erop uit gaan.Maar als wij deze generatie vragen wat ze echt willen dan is dat toch gewoon weer het ouderwetse boompje klimmen, hutten bouwen en sluippaadjes ontdekken. Spelen, vrijheid, ontdekken en als ze iets willen weten komen ze het je vragen. Zo werkt dat bij kinderen. Want wat zien en beleven ze nog, naast de door ons aangelegde speelnatuur, van de echte natuur?

Het principe van zonering in de natuur heeft er voor gezorgd dat de meeste kinderen niet verder komen dan het speelbos. En dus nog niet in aanraking komen met de ‘echte’ natuur. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk! Ik zou zeggen;  neem ze eens mee naar een plek waar geen speelbos is. Haal ze eens uit de ballenbak van de natuur en laat ze ontdekken wat wij mochten ontdekken en ervaren, jaren geleden. Ze hebben er recht op en verdienen het. Het zijn tenslotte de toekomstige natuurbeheerders.Kijk voor meer informatie over natuurbelevenissen voor zowel jeugd als voor volwassenen op de website Bosw8er.

Reacties

article
11441
Column van de Dag: De ballenbak van de natuur
In zijn nieuwe column voor Nieuws.nl houdt ‘Bosw8er’ Evert-Jan Woudsma een pleidooi voor échte natuurbeleving
https://alkmaar.nieuws.nl/algemeen/11441/column-van-de-dag-de-ballenbak-van-de-natuur/
2019-01-10T10:15:41+02:00
ballenbak, Bosw8er, column, Evert-Jan Woudsma
Algemeen, Jeugd, Natuur