Ethiopiërs domineren in 47e editie Egmond Halve Marathon

Foto: Wim Meijer Fotografie

Ruim achttienduizend lopers en loopsters uit 44 landen hebben vandaag hun 21,1 kilometer afgelegd over strand en door duinen onder ronduit onstuimige weersomstandigheden.

Het heeft altijd een feestelijke uitstraling, al die vlaggen bij de start/finish. Maar zo strak als dat ze vandaag stonden betekende niet veel goeds. Een straffe windkracht 7 met uitschieters naar 8 geselde het strand. Over datzelfde strand moesten de deelnemers aan de 47e editie van de Halve Marathon van Egmond maar liefst 7 kilometer afleggen.

Toch mochten de lopers niet echt klagen. Aanvankelijk was de verwachting dat behalve wind ook regen een grote rol zou gaan spelen. Maar gelukkig, anders dan een dag eerder gedurende de strandrace Egmond-Pier-Egmond, bleef regen achterwege.

Wedstrijd heren
Toch had het weer zeker invloed op de wedstrijd. Door de harde wind ontstond er bij de heren een een compacte kopgroep van ongeveer 25 man die op het strand dicht bij elkaar bleef. Het werd een tactisch spel voor de beste positie aan de binnenkant van de groep. Michel Butter was tot Castricum vooraan in de groep te vinden, maar al kort nadat het strand was verlaten moest gaf hij op omdat hij last had van stijve hamstrings. Bij hem staat op dit moment alles in het teken van de Marathon van Londen, en hij wil dan ook niets forceren. En ook landgenoot Khalid Choukoud stapte kort daarna uit.In het duingebied voerden de Afrikaanse lopers het tempo geleidelijk op en kort voor terugkeer in Egmond bestond de kopgroep nog uit 5 lopers. Nadat eerst de Keniaan William Wanjiku een gat sloeg was het op de Bloedweg Ayele Abshero die de achtervolging inzette en in de laatste kilometer wist aan te haken bij Wanjiku, om vervolgens in de bocht bij de vuurtoren van hem weg te lopen en als eerste over de finish te komen in een eindtijd van 1.04.57. Daarmee behaalde hij zijn derde overwinning in Egmond. Eerder schreef ook al de edities van 2011 en 2014 op zijn naam. Wanjiku raakt in de slotmeters zijn tweede positie ook nog kwijt door een sterke eindsprint van Taoufik Allam uit Marokko (1.04.59). Wanjiku finisht één seconde later (1.05.00).

Beste Nederlander werd Ronald Schröer die als 9e eindigde in een tijd van 1.07.08. Schröer was na afloop ontzettend blij: “Ik dacht vanochtend: dit is mijn achtertuin, ik ga het gewoon doen vandaag.” De talentvolle Stan Niesten werd tweede Nederlander in 1.07.51, Edwin de Vries, trainingsmaatje van Michel Butter, werd derde Nederlander in 1.08.40

Ronald Schröer beste Nederlander

Wedstrijd dames
Ook bij de dames was het een Afrikaans onderonsje. Wel was het de Nederlandse Andrea Deelstra die de stoute schoenen aantrok, de leiding in de wedstrijd pakte en deze vasthield tot de strandopgang bij Castricum, eenmaal in de duinen werd zij ‘opgeslokt’ de Ethiopische Haven Hailu en de Keniaanse Jackline Chepngeno die samen onaangetast richting Egmond koersten. Uiteindelijk was het Hailu die op het 19 km-punt een gaatje wist te slaan te slaan, waarna ze de winst niet meer uit handen gaf. Ze noteerde een eindtijd van 1.14.51. Chepngeno werd tweede in 1.15.06

Ruth van der Meijden kwam uiteindelijk als beste Nederlandse over de streep in 1.17.20u. Andrea Deelstra finishte kort daarachter in 1.17.41. Op de boulevard van Egmond kwam Bo Ummels als derde Nederlandse over de finish (1.19.31).

Ruth van der Meijden passert de eindstreep als eerste Nederlandse deelneemster.

Onvergetelijk sportief feest voor 18000 recreanten
Ging het bij de wedstrijdlopers om de tijden, voor de recreatielopers gaat het veel meer om de beleving en de onwaarschijnlijke kick om de eigen grenzen te verleggen en de natuurlijke elementen te trotseren onder de aanmoediging van de vele duizenden toeschouwers langs het parcours.
Voor al die recreanten, afkomstig uit maar liefst 44 landen, werd het een onvergetelijke dag, zowel voor de jeugd, waarvoor een speciale kinderloop was georganiseerd, als voor de lopers op de 10 kilometer en de Halve Marathon.

Foto-impressie
Nieuws.nl-redacteur Wim Meijer was getuige van dit sportieve topevenement en maakte onderstaande uitgebreide foto-impressie. De foto’s zijn in hoge resolutie (klik de foto aan) gratis downloadbaar.

Reacties

Cookieinstellingen