Onze erfzonde…die slangenkuil…zijn ook dieren daar de dupe van?

Foto: Pixabay

Wat zijn ze prachtig, die natuurfilms op televisie. Films over flora en fauna in de jungle, de onderwaterwereld van onze oceanen en over de ontberingen die bijvoorbeeld Pinguïns moeten ondergaan in het Poolgebied. Om maar eens wat te noemen….

Column van Charles Duijff (foto’s Charles Duijff en Pixabay. Klik op een foto voor uitvergroting)

Zelf hoef ik nooit ver te zoeken naar vertederende- of imponerende dieren of insecten. Je hoeft alleen maar Zandvoort binnen te rijden of het duingebied te verkennen met de camera…….Goede middag !!! Dag mijnheer Duijff…..Prachtige films over dieren en insecten, maar soms ook naar om te zien, wanneer bijvoorbeeld een roofdier zijn prooi doodt

Dan kom ik op mijn titel voor deze column: Onze erfzonde…die slangenkuil…zijn ook dieren daar de dupe van?

Bron Wikipedia: Volgens de christelijke leer is de erfzonde het gevolg van de zondeval In het Bijbelverhaal van de zondeval waren Adam en Eva de eerste paradijsbewoners, aan wie het door God verboden was te eten van de Boom van de kennis van goed en kwaad. Op aanraden van een slang – die traditioneel door de christenen in navolging van de rabbijnen gelijk wordt gesteld aan Satan aten zij toch van die boom. Hierdoor verwierven ze kennis van goed en kwaad en werden zij onderworpen aan zonde en dood. Door deze eerste zonde werd de gehele mensheid sterfelijk en behept met een zondige natuur. Deze zondige- en sterfelijke aard wordt, volgens het christendom, door ieder mens in de lijn van de geslachten ‘geërfd’ van de eerste voorouders.

Wij zijn volgens die leer dus zondig- en sterfelijk van aard. Voor het bestaan van alles wat verder op onze aardbol leeft blijkt dat niet anders. Mensen die worstelen met het geloof vragen zich o.a. af: Waarom laat onze almachtige- en liefdevolle schepper een baby honger lijden en sterven, terwijl van zo’n klein schepsel toch verondersteld mag worden dat het nog geen zonde heeft begaan, behalve de nachtrust van de ouders verstoren wellicht. Maar goed, de eerder genoemde leer over erfzonde verdedigt het antwoord op die vraag, in elk geval wat betreft het sterfelijke…Aanleiding van deze overdenking is een natuurfilm die ik recent zag, over pinguïns die in het poolgebied sowieso al een zwaar bestaan lijden, maar die ook nog eens trachten in de zeer strenge vrieskou hun eieren uit te broeden en vervolgens hun jongen te behouden onder deze extreme omstandigheden. Vele jonge pinguïns redden het niet. Net zo sterfelijk als wij en dus ook al als baby-pinguïn…..Zou dat nu ook de schuld zijn van die rot slang?Ik maak er een beetje een grap van. Ik respecteer overigens een ieders overtuiging waar het gaat om het scheppingsverhaal en religieuze zaken. Voor mezelf heb ik de heilige slogan: ‘Duijff je weet het niet…’ en daar is geen twijfel over, ik weet het niet. Ik ben Leeuw van sterrenbeeld en ja hoor…..ik word er meteen weer mee geconfronteerd….Die arme zebra. Toch is er iets wat ik wel zeker weet en dat ook u kunt omarmen. Ik wil gezond blijven, ik heb behoefde aan liefde, onderdak, aandacht, veiligheid en vrijheid. Dat zijn zo van die aandachtspunten die terug te vinden zijn in gelukkig de leer van meeste religies. De mensen die zich er mee bemoeien maken er over het algemeen een warboel van…We hangen net zoals dieren aan het leven en we kennen doodsangst. Maar is de dood wel zo erg? Ook daar moet ik het antwoord op schuldig blijven. Waar ik wel tegenop kan zien is de wijze waarop.  Maar zolang ik leef geniet ik van alles om me heen, ook van u hoor… Maar ook van die ene libelle…..of die zwaantjes….. Tja dieren, dan hadden jullie die slang maar bij Adam en Eva weg moeten houden…..

 

Cookieinstellingen