Column van de Dag: Bewondering voor Turner

Foto: Wikipedia

Eerste column van kunstenares Marit Duijf; vanaf vandaag neemt zij regelmatig de lezers van Nieuws.nl mee voor een reisje door de wereld van de Muzen. Vandaag richt zij haar aandacht op de Engelse romantische schilder Joseph Mallord William Turner.

Even voorstellen
Laat ik me even voorstellen. Mijn naam is Marit Duijff en ik ben kunstenares. Mijn specialisaties zijn tekenen en schilderen. Van 2002 tot en met 2006 heb ik met goed resultaat gestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Al flink wat jaartjes ben ik bezig en ik ontwikkel en leer nog steeds. Mijn vader Charles Duijff, redacteur voor Nieuws.nl, stelde mij voor om te gaan schrijven voor deze website. Direct was ik enthousiast. En bij deze dan de vuurdoop. Graag bespreek ik de fenomenale kunstenaar J.M.William Turner
Joseph Mallord William Turner werd op 23 april 1775 geboren in Londen. Hij was een Engelse romantische schilder die veel landschappen en marines (zeegezichten met schepen) schilderde. Op jonge leeftijd kwam hij, wellicht door het overlijden van zijn moeder, terecht bij een oom van moederszijde, in Brentford, destijds een kleine stad ten westen van Londen aan de oever van de Theems. Daar toonde hij voor het eerst belangstelling voor het schilderen. Later ging hij naar school in Margate in Kent, ten oosten van Londen. Veel van zijn schilderijen zijn geschilderd naar aanleiding van wat hij daar heeft gezien.

In het programma ‘Het geheim van de meester’ kruipt Charlotte Caspers o.a. in de huid van W. Turner en zoekt zij samen met Jasper Krabbé en Michel van der Laar naar de geheimen van de meester. Naar aanleiding van bevindingen probeert zij het schilderij ‘Wolken en water’ na te maken en doet dat op briljante wijze.

William Turner was al jong zeer begaafd en ging daarom al op veertienjarige leeftijd naar The Royal Academy of Art. Zoals vele kunstenaars begon hij met het schilderen van figuratieve werken. Gaandeweg schilderde hij steeds abstracter en werd het gevoel belangrijker.

Een voorbeeld van een figuratief schilderij is bijvoorbeeld ‘The shipwreck’. Een naargeestige afbeelding van een strijd van mannen met de elementen. Een wilde zee met wanhopige zeelieden. Een prachtig werk.

Later schildert hij bijvoorbeeld ‘Snow storm’. Het abstracte schilderij is nog steeds herkenbaar als woeste zee met een schip. Persoonlijk vind ik dit werk interessanter, omdat het licht subliem geschilderd is en de essentie vastgelegd is. Het is een mooi schilderij dat mooi van kleur is en bij mij een krachtig gevoel overbrengt.

Hopelijk heb ik weten te inspireren. Dit was het voor nu. Tot een volgende keer!

Voor meer afbeeldingen van werk van Turner klik op: Wikipedia afbeeldingen Turner

Reacties

article
12110
Column van de Dag: Bewondering voor Turner
Eerste column van kunstenares Marit Duijf; vanaf vandaag neemt zij regelmatig de lezers van Nieuws.nl
https://alkmaar.nieuws.nl/algemeen/12110/column-van-de-dag-bewondering-voor-turner/
2019-01-21T16:45:44+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/10/2019/01/22142340/shipwreck-wikipedia1.jpg
column, Marit Duijff, Turner
Algemeen, Cultuur