Fotoverhaal #3: Voorjaar ingeluid door sneeuwklokjes

Foto: Wim Meijer Fotografie

Een nieuwe rubriek op Nieuws.nl: Fotoverhaal. Regelmatig een bijzondere foto (of serie foto’s) met een even zo bijzonder verhaal, niet alleen van de redactie maar ook van de lezers/bezoekers. Stuur ook jouw foto en verhaal naar Nieuws.nl

Fotoverhaal #3: Voorjaar ingeluid door sneeuwklokjes (tekst en foto: Wim Meijer)

In de 18e eeuw geïmporteerd bolgewas luidt de klok voor het nieuwe voorjaar en zorgt er en passant ook voor dat je ‘bij de tijd blijft’.

Met de temperaturen die opklommen tot rond de 15 graden beleefden we de laatste dagen puur voorjaar. En daar worden we blij van. En wij niet alleen, maar ook de natuur om ons heen. Overal zien we om ons heen de vroegste lentebloeiers hun kopjes boven de grond steken. En als we praten over de vroegste lentebloeiers dan hebben we het natuurlijk over de sneeuwklokjes.

Overal komen we ze tegen: in het bos, in grasveldjes, in perken en op de vele landgoederen die Kennemerland rijk is. Het zijn die landgoederen waar de eerste sneeuwklokjes (oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa) in ons land werden geplant. Dat was in de 18e eeuw. Het sneeuwklokje is daarmee wellicht een van de bekendste stinsenplanten. Stinsenplanten zijn planten die van oorsprong niet in ons land voorkwamen, maar werden geïmporteerd om te plaatsen op de landgoederen, waar ze vervolgens verwilderden.Alzheimer
Dat het sneeuwklokje, als aankondiger van het voorjaar, een welkome gast is mag duidelijk zijn. Maar het sneeuwklokje heeft nog een mooie eigenschap: het bevat namelijk de stof galantamine. Galantamine gaat de achteruitgang tegen van cognitieve functies en wordt dan ook gebruikt als middel tegen geheugenverlies door Alzheimer.

Overigens, als je nu denkt dat je sneeuwklokjes kunt eten, dan kun je dat wel vergeten. Zowel de bloem, als de bol en de bladeren zijn giftig. Gebruik van galantamine heeft dan ook vaak misselijkheid als bijwerking. Maar gelukkig is er dan ook nog een ander gewas, gember, wat effectief tegen misselijkheid werkt. Zo zie je maar dat de natuur overal een oplossing voor heeft.+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-

Stuur ook jouw foto en verhaal in voor onze nieuwe rubriek op Nieuws.nl: ‘Fotoverhaal’
In deze rubriek zijn we op zoek naar bijzondere foto’s met daarbij een even zo bijzonder verhaal. De redactie van Nieuws.nl zal regelmatig een ‘Fotoverhaal’ plaatsen, maar nòg leuker is als ook de lezers/bezoekers van Nieuws.nl foto’s met verhalen gaan insturen.

Insturen van een foto met verhaal kan naar [email protected] (op de plaats van gemeente zet je jouw gemeentenaam (keuze uit: Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Castricum, Velsen, Alkmaar, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede en Zandvoort)

Foto’s moeten een minimaal formaat hebben van 1200 x 800 pixels. De redactie beoordeeld vooraf de foto’s en verhalen op geschiktheid voor publicatie.

Reacties

Cookieinstellingen