Column van de Dag: Herinnering aan Rutger Hauer

Foto: Wikipedia

Een bijzondere column van Nieuws.nl-redacteur Jaap Koper, die teruggaat naar zijn eigen jeugd, over zijn dierbare herinneringen aan Floris en Sindala en zijn tijd als baanspuiter bij de slipschool van Rob Slotemaker in Zandvoort met als rode draad: Rutger Hauer, een van Nederlands grootste acteurs die afgelopen week op 75-jarige leeftijd overleed.

Herinnering aan Rutger Hauer (door: Jaap Koper)

Ik ben met stomheid geslagen, als ik een push melding krijg van de NOS met dit bericht. Ook jeugdhelden hebben niet het eeuwige leven. Als klein jochie heb ik gekeken naar Floris. Wat een serie. Zeker als ik mij een scène herinner waar de sujetten door Floris en Sindala (Jos Bergman) aan de wieken van een molen worden vastgemaakt en daarbij zo rond draaien dat ze om hun moeder roepen. Die molen staat bij Steenderen en als ik daar later met mijn vader en jongere zussen tijdens onze vakanties voorbij fietsen moet ik daar aan denken. Ik denk dan ook aan de rol van Lange Pier die de vader van columnist Mick Boskamp, Hans Boskamp daarin speelt.

Het is niet de enige herinnering aan Hauer. Eind jaren zeventig komt de acteur een anti-slipcursus volgen bij de school van Rob Slotemaker. Zelf is de baas er niet, maar wel instructeur George Houthuyzen die de acteur onder zijn hoede neemt om de wagen te beheersen onder natte omstandigheden. Ik ben die baanspuiter die de baan nat moet houden als Hauer zijn lessen in de praktijk moet brengen.

De man vertelt over zijn bestaan als acteur. Hoe een aantal scène’s in Soldaat van Oranje zijn opgenomen. Allemaal op de ijzeren vuilnisbak die naast de buitendeur van de slipschool staat. Vol met anekdotes en allerlei andere voorvallen die Hauer heeft meegemaakt als acteur. Bovenal herinner ik mij de duim die hij opsteekt als ik de baan nat houdt. En weet je met wat voor auto hij zijn certificaat gehaald? Een zwarte Fiat 500!

Cookieinstellingen