Verhaal van de Dag: Rockende overgrootvader

Foto: Wikipedia

Het Verhaal van de Dag neemt je vandaag 76 jaar mee terug in de tijd, naar 26 juni 1943, toen in Dartford  in het Engelse graafschap Kent de Britse rockmuzikant Mick Jagger werd geboren. Daarmee werd de eerste steen gelegd voor de meest legendarische rockgroep uit de geschiedenis: The Rolling Stones.

(tekst: Wim Meijer)

Niets wees aanvankelijk op een leven in de rockmuziek, maar nadat Mick een jaartje had gestudeerd aan de London School of Economics wisselde hij zijn boeken definitief voor een leven op het rockpodium. Dat had alles te maken met zijn medestudent Keith Richards, die ook duidelijk meer gevoel had voor muziek dan voor economie.

Little Boy Blue and the Blue Boys
Samen starten ze hun eigen band onder de naam Little Boy Blue and the Blue Boys waar ook Dick Taylor en Brian Jones deel van uitmaakten. Het duurde echter nog totdat Dick Taylor uit de groep stapte en Charlie Watts en Bill Wyman aansloten voordat het eerste platencontract werd binnengehaald.

Nadat ze in 1963 hun eerste single ‘Come on’ uitbrachten als de Rolling Stones was de groep definitief uit de startblokken voor een race die nu, ruim vijftig jaar later, nog altijd voortduurt. In de afgelopen 5 decennia produceerde de groep maar liefst 28 studio-albums, meer dan 80 hitsingles en reisde de wereld rond met twintig verschillende tournees.

De meest recente wapenfeiten van The Stones in Nederland waren onder meer hun optreden bij Pinkpop (toch ook alweer 5 jaar geleden) op 7 juni 2014 en de concerten in 2017 in de Amsterdam Arena en in het Arnhemse Gelredome in het kader van hun  No Filter Tour.

Mick Jagger
Natuurlijk kunnen we er niet omheen dat het imago van The Rolling Stones toch bovenal wordt gedragen door Mick Jagger. Vandaag is hij dus 76 jaar geworden. Terwijl de gemiddelde Nederlandse senior met moeite toegeeft aan het onvermijdelijke doorwerken tot de leeftijd van 67 jaar, stampt, springt, stuitert en zingt Jagger uren achterheen op het podium alsof hij groot aandeelhouder is van Duracel. De batterijtjes zijn niet op te krijgen.

Het kan niet anders dan dat hij de meest swingende overgrootvader ter wereld is. Want jazeker, behalve 7 kinderen en vijf kleinkinderen heeft hij ook al een achterkleinkind.

Of we het ooit nog meemaken dat Mick Jagger het rustig aan gaat doen valt sterk te betwijfelen. Want de tand des tijds lijkt dus geen vat op dit rockfenomeen te krijgen. Zelfs de hartoperatie die hij begin april onderging en waarbij een nieuwe hartklep werd geplaatst lijkt geen invloed op hem te hebben. Nog geen twee maanden na de ingreep hervatte de Rolling Stones alweer hun No Limits Tour in een met 61500 toeschouwers uitverkocht stadion in Chicago en stond Mick Jagger weer als vanouds te stuiteren. Conclusie: ook na 76 jaar nog steeds niet voldoende ‘Satisfaction’.

Cookieinstellingen