Stedelijk Museum Alkmaar trekt 64.000 bezoekers in 2019

Foto: Charles Duijff

Stedelijk Museum Alkmaar verwacht het jaar 2019 af te sluiten met 64.000 bezoekers. Dat betekent een groei van bijna 20% ten opzichte van vorig jaar. Dit mooie cijfer is te verklaren door een sterk tentoonstellingsaanbod in 2019.

Zo presenteerde Stedelijk Museum Alkmaar de allereerste overzichtstentoonstelling van kunstenaar Piet van Wijngaerdt, de grondlegger van de Bergense School. Een ander hoogtepunt dit jaar was de expositie ‘Voor jullie voeten’ waarmee de internationaal vermaarde kunstenaar Herman de Vries terugkeerde naar zijn Noord-Hollandse geboortegrond. De restauratie op zaal van een belangrijk schuttersstuk van de 17e eeuwse Alkmaarse meester Caesar van Everdingen trok eveneens veel aandacht van het publiek.

De huidige tentoonstelling over de schilders-dynastie Toorop, met topstukken uit Nederlandse musea en particulier bezit, werd lovend besproken in de landelijke (dag)bladen en wordt ook door bezoekers hoog gewaardeerd. De exposite zorgde in oktober voor een maandrecord met meer dan 11.000 bezoekers.

Onderscheidende tentoonstellingen in 2020
In 2020 staan opnieuw onderscheidende tentoonstellingen op stapel. In het voorjaar wordt de privécollectie getoond van kunstverzamelaar en Unilever-oprichter Paul Rijkens. Rijkens (1888-1965) verzamelde ongeveer 500 schilderijen en 300 etsen van Nederlandse en Belgische kunstenaars uit de eerste helft van de 20ste eeuw, waaronder Jan Sluijters en Matthieu Wiegman. Met kunstwerken van Gustave De Smet, Constant Permeke en Walter Vaes had hij de grootste verzameling Belgische kunst in Nederland.  Verderop in het jaar volgt de allereerste overzichtstentoonstelling van de Alkmaarse meester Allart van Everdingen (1621-1675), één van de belangrijkste landschapsschilders van de Gouden Eeuw.

Hieronder een overzichtje van de te verwachten tentoonstellingen

  • Tot en met 26 januari: De Toorop Dynastie
  • Van 22 februari t/m 30 augustus: Collectie Paul Rijkens: Sluijters, De Smet, Wiegman
  • Van 14 maart t/m 14 juni: 75 jaar vrijheid; verhalen om nooit te vergeten
  • Van 27 juni t/m 13 september: Genomineerden Victoriefonds Cultuurprijs
  • Van 26 september t/m 24 januari 2021: Allart van Everdingen, het ruige landschap
  • Van 26 september t/m 24 januari 2021: Allart van Everdingen, Reinaert de vos

Kijk voor alle informatie op www.stedelijkmuseumalkmaar.nl.

Cookieinstellingen