Stadsorganist Pieter van Dijk presenteert vierde Bach dubbel-CD in Grote Kerk Alkmaar

Stadsorganist van Alkmaar Pieter van Dijk brengt de komende 3 jaar op het label DMP-records de complete orgelwerken van Johann Sebastian Bach uit op 10 dubbel-CDs. Op zaterdag 14 maart presenteert hij zijn 4e dubbel-CD in de serie tijdens het gratis toegankelijke Rondom Bach concert op zaterdag 14 maart in de Grote Kerk in Alkmaar.

In dit Bach-project van Pieter van Dijk speelt het Van Hagerbeer/Schnitger orgel van de Grote kerk te Alkmaar een centrale en prominente rol. Alle 10 CDs zullen worden opgenomen op dit prachtige instrument dat sinds de jaren 50 van de vorige eeuw als Bach orgel wereldfaam verwierf door de grammofoonplaten van de blinde Duitse organist Helmuth Walcha.

(foto: Wim Meijer Fotografie)

Afwisselend concert
De 4e dubbel-CD is ingespeeld op orgels van Schnitgers collega uit Saksen Gottfried Silbermann. Net als het Alkmaarse orgel is Silbermanns eerste grote instrument in de Dom in Freiberg heel gaaf bewaard gebleven. Silbermann genoot zijn opleiding in de Elsass en dat is te horen in dit instrument dat diverse Fransgetinte trompetten bezit. Het programma omvat dan ook werken van Bach die een Frans karakter hebben en waarin de Franse versieringskunst een dominante rol speelt.

Pieter van Dijk zal tijdens het Rondom Bach concert een afwisselend programma spelen met onder meer de bekende Partita over ‘O Gott, du frommer Gott’, de lichtvoetige tweede Triosonate in c-klein en het Praeludium et Fuga in d-klein BWV 539.

Meer informatie en toegang
Het concert in de serie ‘Rondom Bach’ is geprogrammeerd op zaterdag 14 maart om 16.30 uur in de Grote Kerk Alkmaar. Kijk op www.grotekerkalkmaar.nl voor het complete programma. Entree is gratis, een donatie na afloop is welkom.

Cookieinstellingen