Zó stil, maar ook zó mooi, kan Alkmaar zijn

Foto: Wim Meijer Fotografie

Het zijn de mensen die de stad maken tot wat ie is. Dat is een waarheid waar niemand omheen kan. Maar als die mensen kunnen acteren tegen een indrukwekkend mooi decor, dan maakt ’t alles nog een stuk mooier. De historische binnenstad van Alkmaar is zo’n decor.

Kom deze dagen van coronacrisis in het centrum van Alkmaar en dan mis je de mensen op straat. Maar wat is gebleven is het prachtige decor in de vorm van de inmiddels 766 jaar oude stad met al z’n historische gebouwen, straatjes, cultuur en winkels. En dan de fraaie Alkmaarderhout, de Hortus, het Noordhollandsch Kanaal dat als een levensader door de stad loopt, en het nabijgelegen strand van Egmond en Bergen. En bovenal de letterlijke hoogtepunten van de stad: het Waagplein, het middelpunt van de Kaasstad, met het van de 14e eeuw Waaggebouw en z’n traditionele wekelijkse kaasmarkt en de nu 501-jarige Grote Kerk.. Het is droevig en mooi tegelijk om deze dagen door het centrum van Alkmaar te lopen. Droevig om te zien dat een groot deel van het leven uit de stad is weggepompt. Afgezien van de levensmiddelenbranche is het volledige handelsleven stilgevallen. Met merendeel van de winkels is gesloten, de horeca ligt volledig plat, al proberen een aantal horecaondernemers toch nog het hoofd boven water te houden met afhalen en/of bezorgen. En de weinige mensen die nog wel op de Laat, de Langestraat, de Mient, of in het winkelgebied Overstad lopen houden nadrukkelijk afstand van elkaar, terwijl ze het liefst elkaar handen vast zouden houden.Decor in de hoofdrol
Maar zijn er mooie kanten. Al is het alleen al het feit dat iedereen bereid is om zo opvallend de afspraken op te volgen van de regering en het RIVM om met elkaar de strijd te voeren tegen het coronavirus en daarmee vooral de ouderen in onze samenleving te beschermen. De stilte in de stad is daar het bewijs van.Maar die leegte in de stad biedt ook de mogelijkheid om een keer het decor de hoofdrol te gunnen. Even is het niet het leven van de Alkmaarders dat zich afspeelt tegen het decor van de historische stad, maar is het nu andersom en is het juist dat decor dat alle aandacht krijgt.

Foto-impressie van een stil stadscentrum
Nieuws.nl-redacteur Wim Meijer maakte een rondje door het stilgevallen centrum van Alkmaar en zag een Kaasstad zoals hij die niet eerder zag. Hieronder zijn uitgebreide foto-impressie:

Cookieinstellingen