Dineren in een reuzenrad 50 meter boven de Kaasstad

Foto: Smakenrad

Dineren op ‘hoog niveau’ misschien straks mogelijk in Alkmaar; Vergunningsaanvraag voor ‘Smakenrad’

(bron: NH Nieuws)

De gemeente Alkmaar heeft een vergunningsaanvraag ontvangen voor de plaatsing van een restaurant-reuzenrad in de binnenstad. Aanvrager Bram Verleg hoopt met het gevaarte van 16 september tot en met 30 oktober op een ‘nader te bepalen locatie’ te mogen staan. “Eten serveren wordt een logistieke uitdaging.”

De topattractie van ‘s-Hertogenbosch staat deze nazomer mogelijk in de binnenstad van Alkmaar. “We hebben tijdens de coronacrisis gezocht naar creatieve manieren om toch door te kunnen gaan. Momenteel staan we met het Smakenrad in Den Bosch op de Pettelaarse Schans.”

Naast de vergunningsaanvraag in Alkmaar, heeft Verleg ook in de provincies Zuid-Holland en Utrecht aanvragen gedaan. “Het is nu afwachten welke gemeente het eerste toehapt.”

RIVM-regels
In het Smakenrad gelden dezelfde RIVM-regels als voor ieder ander restaurant. “Er mogen maximaal vier mensen uit hetzelfde huishouden of twee gasten in de gondel plaatsnemen. Aan het rad kunnen 27 tot 36 gondels worden gehangen. We hebben ruimte voor zo’n 100 gasten.”

In de gondel zit een speciaal systeem, waarmee mensen tijdens de rit een bestelling kunnen plaatsen. “We hebben een handige methodiek bedacht om het eten te serveren. Als de gondel eenmaal beneden is, krijgen de gasten hun bord aangereikt. Dit is ook meteen het moment voor een plaspauze. Er staan toiletten onderaan het rad.”

Geschikte locatie
Afhankelijk van het weer zullen de gondels semi-open zijn, met airconditioning of volledig dicht en voorzien van een verwarming. “We moeten even afwachten wat de nazomer ons gaat brengen.”

De gemeente heeft Verleg verzocht om een locatie voor te stellen, zodat de vergunningsaanvraag in behandeling genomen kan worden.

Extra inkomsten
Begin juli vroeg ook restauranteigenaar Rob Baltus een vergunning aan om in Blokker een restaurant-reuzenrad naast zijn eigen restaurant te plaatsen. De gemeente Hoorn zette een streep door dat plan, omdat er op het terrein geen horecavergunning geldt. Dit had volgens Baltus, regiovoorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, makkelijk geregeld kunnen worden. “Ik heb nu ook mijn terras mogen uitbreiden op stukken waar normaal gesproken geen horecabestemming op staat maar dat willen ze helaas niet.”

Met de tegenvallende omzet tijdens de coronacrisis had Baltus de extra inkomsten goed kunnen gebruiken. De afwijzing heeft grote gevolgen voor zijn team, vertelde hij eerder aan mediapartner NH Nieuws. “Ik ben bezig de eerste ontslagvergunningen aan te vragen, want een gedeelte van mijn personeel staat stil. Ik hoopte ook hen met deze actie aan het werk te kunnen houden.”

Cookieinstellingen