Alkmaarse bedrijven in één klap goed voor 2,5 miljoen kWh aan zonnestroom 

Foto: Wim Meijer Fotografie

“Een klapper,” noemt BEplus Alkmaar-directeur Dick Winkelhuis het succes dat in één keer een aantal grote energiebesparingsprojecten in Alkmaar kunnen worden gerealiseerd. “We zetten meestal veel kleine stapjes maar dit is een aanzienlijke sprong vooruit.”

Zes grotere Alkmaarse bedrijven kunnen, dankzij deze maand toegekende SDE-subsidies, zonnepanelen plaatsen en jaarlijks ruim 2,5 miljoen kWh aan groene stroom opwekken. BEplus Alkmaar (ook bekend als Boekelermeer Energiepositief) maakt daarmee een sprong van 50 procent met de ambitie om Alkmaarse bedrijven meer energie te laten opwekken dan ze verbruiken: “Als de bedrijven willen, gaan we in één keer van 5 naar 7,5 miljoen kWh (= gelijk aan 700 huishoudens) groene stroom die we zelf opwekken. Los van wie er nog aanhaken.”

Voldoende stroom voor ruim 700 huishoudens

SDE-subsidie
Om investeringen in zonnepanelen voor ondernemers rendabel te maken, stelt de overheid SDE-subsidie voor ‘hernieuwbare energie’ beschikbaar. “Dit jaar ligt er 5 miljard op de plank”, vertelt Dick Winkelhuis: “De aanvraagprocedure is pittig. Met onze ervaring kunnen wij de ondernemers gelukkig alles uit handen nemen. Toch blijft het altijd spannend of het lukt. Het zit ingewikkeld in elkaar. Dat in één keer deze collectieve aanvraag is geaccepteerd, hebben we bescheiden gevierd. De weg naar heel Alkmaar energiepositief blijft lang, maar dit is een stap in de goede richting.”

Alle bedrijven kunnen meeprofiteren
EPA en BEplus (Boekelermeer Energiepositief) spannen zich in nog meer voordeel voor de deelnemers te realiseren via collectieve inkoop van de zonnepanelen. “Sowieso gaan de bedrijven besparen op hun energiekosten. Het voordeel wordt nog groter als ze ook meedoen aan onze komende collectieve inkoopronde van zonnepanelen. Dat scheelt aanmerkelijk op de investering. Overigens zijn alle Alkmaarse bedrijven welkom zich bij deze inkoopronde aan te sluiten. “We hebben met minimaal 8.000 zonnepanelen voor dit project al een ijzersterke uitgangspositie voor onderhandelingen met partijen uit de regio. Hoe meer deelnemers des te lager de kosten.”

BEplus en EPA hebben de ambitie dat Alkmaarse bedrijven meer energie gaan opwekken dan ze gezamenlijk verbruiken. Steeds meer bedrijven (ook uit de regio) sluiten zich aan bij dit initiatief van het georganiseerde bedrijfsleven in de regio Alkmaar. De organisaties werken samen met de Energie Combinatie West-Friesland (ECWF) om zoveel voordeel voor het bedrijfsleven te realiseren bij het verduurzamen van de energielevering.

Cookieinstellingen