Plannen Europese School Alkmaar ingediend bij Ministerie OCW

De gemeente Alkmaar het bidbook voor de Europese School Alkmaar ingediend bij het Ministerie van OCW. Ouders van de Europese School Bergen hebben tijdens het planproces enthousiast meegedacht en het Alkmaarse bidbook wordt ondersteund door de hele kop van Noord-Holland en belangrijke (inter)nationale bedrijven.

Een Europese School biedt onderwijs voor leerlingen in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar en is in eerste instantie opgericht voor kinderen van het personeel van instellingen van de Europese Unie. De Europese School in Bergen is aan vernieuwing toe en renovatie of nieuwbouw op de huidige locatie is niet haalbaar. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil mede door de komst van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) naar Amsterdam nieuwe huisvesting realiseren.Wethouder Paul Verbruggen: “In 2018 werd duidelijk dat de Europese School in Bergen weg zou gaan. Dat vonden we geen goed plan voor de regio. Maar als het toch moet dan willen we het naar Alkmaar halen. We zijn de afgelopen jaren actief in contact getreden met de ouders van de kinderen, maar ook met het Joint Research Centre (JRC) en het Europees Medisch Agentschap (EMA). Door te luisteren naar de wensen zijn wij ervan overtuigd dat wij een fantastisch aanbod hebben voor de leerkrachten, ouders en kinderen met steun van de gehele regio en (inter)nationale bedrijven.”Locatie
De voorgestelde locatie voor de Europese School in Alkmaar aan de Hertog Aalbrechtweg biedt een grote mix van faciliteiten, perfecte bereikbaarheid (OV, auto, fiets en lopend) en een veilige en aantrekkelijke omgeving voor de schoolgaande kinderen. De locatie ligt op een paar minuten lopen van het eerdaags vernieuwde station Alkmaar Noord, is per auto goed bereikbaar en vanaf het historische centrum van Alkmaar per bus of fiets binnen een paar minuten bereikbaar. Naast de vele bestaande sportfaciliteiten in de omgeving is er op de locatie voldoende ruimte voor noodzakelijke sportvoorzieningen voor de Europese School Alkmaar.

In de loop van het jaar maakt het ministerie een keuze tussen Alkmaar en Zaanstad als vestigingslocatie.

Documentaire totstandkoming bid
Hieronder de korte documentaire over de totstandkoming van het bid van de Gemeente Alkmaar voor de toekomstige locatie van de Europese School Bergen.

Cookieinstellingen