Jongeren uit Alkmaar doen mee met project over WO2 ‘Theater Na de Dam’

Foto: Artiance - aangeleverd

Jongeren uit Alkmaar verdiepten zich onder leiding van theatermakers Lia Rood en Lisa Templon in de geschiedenis van Alkmaar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor ‘Marjan?’

Net als vorig jaar gaan tijdens de 12e editie van Theater Na de Dam alle geplande jongerenprojecten van Theater Na de Dam door, ondanks de huidige situatie! Op 4 mei zijn er luisterwandelingen, korte films, monologen aan de deur en zelfs een fietstocht.

De jongerenprojecten zijn een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam. Jongeren verdiepen zich samen met theatermakers in de geschiedenis van hun stad ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ze spreken ouderen uit de buurt over hun herinneringen aan die tijd en reflecteren op die geschiedenis en de herdenking daarvan. Dit onderzoek is normaal gesproken de basis voor locatievoorstellingen door heel Nederland, maar dit jaar zijn er allerlei alternatieve vormen bedacht. Ouderen en jongeren spraken elkaar de afgelopen weken via videobellen,  schreven elkaar brieven of ontmoeten elkaar in corona-proof setting. Met die gesprekken als inspiratie worden er voor 4 mei op 38 plekken in het land door jongeren waardevolle kunstuitingen gemaakt.

Ook jongeren uit Alkmaar doen weer mee
Jongeren uit Alkmaar verdiepten zich onder leiding van theatermakers Lia Rood en Lisa Templon in de geschiedenis van Alkmaar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor ‘Marjan?’

In dit verhaal staat het Alkmaarse meisje Marjan Drukker centraal. Vermoord op 14 jarige leeftijd in Auschwitch. Gecombineerd met de verhalen die jongeren zelf hebben gevonden van Alkmaarse families die de oorlog hebben meegemaakt, maakten zij 3 hoorspelen en een beeldverhaal. Vanaf 4 mei onder het tabblad kijk & luister te zien en te horen.

Bekijk hier de trailer:

Theater Na de Dam
Theater Na de Dam is een nationale traditie. Sinds 2010 spelen op 4 mei om 21.00 uur door het hele land artiesten, toneelspelers, jongeren en muzikanten voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog of via die oorlog reflecteren op de wereld van vandaag. Dit jaar worden veel projecten op een alternatieve manier voortgezet. Kijk voor het hele programma op theaternadedam.nl.

Cookieinstellingen