Hortus Alkmaar opent tuinseizoen met educatieprogramma’s over biodiversiteit voor kinderen

Kinderen van Forte Kinderopvang BSO onderzoeken het bijenhotel
Kinderen van Forte Kinderopvang BSO onderzoeken het bijenhotel
Foto: Linda Karels Fotografie

Met het onthullen van een bijeninfohotel in Hortus Alkmaar heeft wethouder Christian Braak gisteren het startsignaal gegeven voor het tuinseizoen 2021.

In samenwerking met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, De Groot & Slot Foundation en doTERRA heeft Hortus Alkmaar deze winter drie educatieve programma’s kunnen maken, die de tuin aantrekkelijker maken voor kinderen van de basisschoolleeftijd.

Bijeninfohotel, waterdiertjesbank en bodemdiertjeshut
In de tuin staan nu drie educatieve objecten, die speciaal voor Hortus Alkmaar ontwikkeld zijn. Door middel van vragen en opdrachten leren kinderen alles over bijen, waterdieren en bodemdieren. Ze dagen kinderen uit om op een speelse manier hun kennis over de natuur uit te breiden. Het bijeninfohotel staat in de tuin bij het terras, de waterdierenbank bij de grote vijver en de bodemdierenhut bij de composthoop. Aan de objecten zijn ook lesprogramma’s voor scholen en bso’s verbonden.

Twee jongens van Forte Kinderopvang BSO bestuderen in de kas bij Hortus Alkmaar een aquarium met waterdiertjes (foto: Linda Karels Fotografie)

Samenwerkingspartners vinden educatie belangrijk
Vertegenwoordigers van de partners gaven tijdens de feestelijke opening uitleg waarom zij natuureducatie zo’n belangrijk onderwerp vinden voor kinderen.

Hoogheemraad Klazien Hartog over de samenwerking: “De ‘waterdiertjesbank’ en de bijbehorende les is een hele mooie aanvulling op ons educatieprogramma, waarin ‘leren door beleven’ centraal staat om het waterbewustzijn te vergroten. Het thema biodiversiteit wordt daarbij steeds belangrijker, dus we zijn heel blij dat water en biodiversiteit hier mooi samenkomen en de kinderen er zo spelenderwijs over kunnen leren.”

Carol Buiter van Stichting De Groot & Slot Foundation: “Wij vinden het erg belangrijk om de jongste generatie te betrekken bij de natuur, zodat zij de zorg voor onze natuur en omgeving in de toekomst op een goede manier en met respect vorm kunnen geven. Wij zijn trots op onze samenwerking met Hortus Alkmaar waarbij wij gezamenlijk een prachtige bodemdierenhut en het bijbehorende lesprogramma Bodemdiertjes & compost voor basisscholieren neergezet hebben. We hopen dat het een succes wordt en dat veel regionale basisscholen ermee aan de slag gaan!.”

“Nieuwsgierigheid vormt de kern van de wetenschap”, zegt directeur Jürgen Suckow van het Amerikaanse bedrijf doTERRA. “Als bedrijf met een missie om pure, natuurlijke etherische oliën te leveren, legt doTERRA grote nadruk op wetenschap en natuureducatie. We zijn dankbaar om samen te werken met organisaties zoals Hortus Alkmaar die liefde voor wetenschap en de natuur koesteren, vooral bij de jongere generaties, onze toekomstige leiders en ‘change makers’.”

Twee meisjes van Forte Kinderopvang BSO onderzoeken welke bodemdiertjes allemaal in een composthoop leven. Ze hebben deze informatiezuil over bodemdieren zojuist zelf onthuld in de tuin van Hortus Alkmaar (foto: Linda Karels Fotografie)

Feestelijk jaar voor Hortus Alkmaar
2021 is voor de botanische tuin een bijzonder jaar. De stichting Hortus Alkmaar viert dit jaar zijn 10-jarig bestaan. Dit jubileum wordt eind augustus gevierd met een kunstweek met exposities van bekende kunstenaars en concerten (o.a. Canto Ostinato van Simeon ten Holt). Verder staan er deze zomer themadagen, zondagochtendwandelingen en tuindiners gepland. Het complete programma is te vinden op www.hortusalkmaar.nl

Hortus Alkmaar is voorlopig nog even op afspraak geopend op dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 – 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00 – 17.00 uur.

Wethouder Christian Braak van de gemeente Alkmaar spreekt in zijn woordje ter ere van de opening van het tuinseizoen zijn waardering uit voor Hortus Alkmaar tegenover de genodigden en de BSO-kinderen van Forte Kinderopvang (foto: Linda Karels Fotografie)
Cookieinstellingen