Steeds meer ‘Blauwe Jannen’ in Hollandse winter (Nationale Vogelweek #5)

Foto: Wim Meijer Fotografie

Van zaterdag 8 tot en met zondag 16 mei is het Nationale Vogelweek. Tijdens deze week worden in elke provincie vogelexcursies, wandelingen, workshops en andere vogelactiviteiten georganiseerd. Meer hierover op http://www.vogelweek.nl/.

(Tekst: Wim Meijer)

Nieuws.nl speelt hierop in door, tot en met zondag 16 mei, iedere dag een ”vogelportretje’ te plaatsen, met foto’s en wat wetenswaardigheden.

Blauwe reiger veel geziene gast in zowel de natuur als in het stadsbeeld
In het bos, op het boerenland, zelfs in de grachten van Amsterdam kom je hem tegenwoordig regelmatig tegen tegen. De blauwe reiger. De gemiddelde ‘babyboomer’ zal ’t zich zeker nog herinneren:  Als ze in hun jeugd een reiger tegenkwamen was dat heel bijzonder. En dat had alles te maken met de legendarisch strenge winter van 1962-1963. De langdurige strenge vorstperiode richtte een slagveld aan onder de blauwe reigers, waarvan maar liefst 45% het voorjaar niet haalde.

Zelfs in de Amsterdamse grachten
Zelfs in de Amsterdamse grachten

Een andere reden voor het weinig zien van reigers was dat deze majestueuze vogels veel minder dan nu gewend waren aan mensen, schuw waren en zich minder in de buurt waagden van de bewoonde wereld.

Toename sinds 1963
Na 1963 is de populatie van Blauwe Reigers echter gestaag gegroeid en inmiddels zitten we op een redelijk gestabiliseerd aantal van circa 11.500 broedparen in Nederland. Het ene jaar wat meer dan het andere, ook dat weer afhankelijk van hoe streng de winter is, want de reiger blijft gevoelig voor strenge koude. En dat klopt natuurlijk ook wel, wanneer we ons realiseren dat de reiger in principe, net zoals bijvoorbeeld de ooievaar, een trekvogel is, die in het najaar naar warmere oorden trekt om dat de winter door te brengen. Ik zeg echter niet voor niets ‘in principe’, want inmiddels overwinteren ook veel reigers gewoon hier in Nederland. En ja, àls er dan een keer een strenge winter komt dan heb je als reiger een probleem.

IMG_5539banner

Grote zilverreiger
Overigens lijkt ’t erop dat het in Nederland goed toeven is voor grote vogelsoorten. Behalve de blauwe reiger noemden al eerder de Lepelaar en de aalscholver. En nu wordt ook steeds meer de ‘grote zilverreiger’ in ons land gezien. Telden we tot voor kort slechts enkele honderden exemplaren, inmiddels overwinteren er  tussen de 5 en 10 duizend zilverreigers per jaar bij ons. En dan in te denken dat deze ‘witte luchtreus’ normaal gebieden opzoekt waar het kwik toch minimaal tot de 20 graden reikt.

Kortom: blijkbaar heeft ons ‘koude kikkerlandje’  iets voor grote vogels wat de lage temperaturen compenseert… Wat zeg ik… reigers zijn gèk op kikkers! Zou dat ’t zijn?!

Grote zilverreiger (Foto: Pixabay)
Grote zilverreiger (Foto: Pixabay)
Cookieinstellingen