Taqa theater De Vest en Grote kerk Alkmaar

Foto: Charles Duijff

Een uitgebreid overzicht van het Programma van dag tot dag in oktober 2021 van Taqa theater De Vest en de Grote Kerk Alkmaar treft u onderstaand.

Vrijdag 1 oktober  20.15 uur

Herman van Veen – Dat kun je wel zien

Het zou een feestjaar worden, een vrolijk weerzien.
We zouden met u mijn vijfenzeventigste verjaardag vieren
en vrij naar Chawwa Wijnberg zingen:
Violen, anjelieren
en een tas vol prei
wat hebben we te vieren
violen, anjelieren
en een tas vol prei.
Toen kwam dat wereldwijde virus en weken we uit naar huis.
Nu het weer een beetje mag,
komen wij alsnog naar u toe,
om het vieren in te halen.
Kijk ernaar uit,
Herman van Veen

Toegang: € 36 (incl. drankje en garderobe)

20.30 uur

Kees van Amstel – Een bang jongetje dat hele enge dingen doet
Het leven is net een zwembad. En Kees van Amstel zwemt niet. Hij staat maar een beetje bang langs de kant… toe te kijken hoe anderen het hoofd proberen boven water te houden. Althans, dat zegt zijn therapeut. Dan kun je twee dingen doen: langs de kant blijven staan of vol het leven in duiken. Kees koos de derde optie: hij zocht een nieuwe therapeut. En hij maakte een nieuw cabaretprogramma. Met verhalen. En grappen. Veel grappen.

Toegang: € 19,50 (incl. drankje en garderobe)

Zaterdag 2 oktober 20.15 uur

Herman van Veen – Dat kun je wel zien

Zie vrijdag 1 oktober. 20.30 uur

Rudolphi Producties – Het Debuut 2021

‘Het Debuut’ loopt voor de troepen uit. Ieder jaar presenteert Rudolphi Producties veelbelovend theatertalent in ‘Het Debuut’. De nieuwe generatie theatermakers die de podia in de toekomst gaat bestormen. Pioniers waar je ongetwijfeld nog veel van gaat horen.
Tijdens afstudeerpresentaties en theaterfestivals selecteert Rudolphi Producties de meest urgente werken van toonaangevende jonge makers. Laat je meevoeren door deze avontuurlijke makers; met lef en scherpzinnigheid tonen zij hun visie op de wereld. Gooi jezelf in het diepe en laat je verrassen door het rauwe en ongepolijste werk.
Een avondvullend programma met twee korte voorstellingen en een film.
Dit jaar in Het Debuut: Annihilation (I reduce to nothing) van Aleksej Ovsiannikov
en Flying High (Eva Van Kleef, Maria Marbus)
Dit is een Vers van De Vest voorstelling. Ga mee op theateravontuur en kies uit 20 bijzondere producties je eigen serie. Voor 5 voorstellingen betaal je € 45 en voor 10 voorstellingen slechts € 80 (dus € 9 of € 8 per voorstelling, inclusief een drankje). Bij het bestellen voor deze voorstelling kun je kiezen voor één van de Vers van De Vest pakketten.

Toegang: € 18,50 (incl. drankje en garderobe)

Maandag 4 oktober  19.30 uur

Geef me de 5 – Lezing ‘Punthoofden bij autisme’
Is jouw leerling, cliënt of kind met autisme snel overprikkeld? Leidt iets kleins makkelijk tot een uitbarsting of kruipt hij of zij juist in zijn of haar schulp? Na de lezing ‘Punthoofden bij autisme’ weet je hoe dat komt en vooral wat je kunt doen. Leer mappen sluiten en voorkom een vol hoofd en overprikkeling. Daarmee geef je degene met autisme weer grip op zijn/haar gedrag en emoties, en breng je rust voor iedereen.
‘Wat kunnen we veel doen om een punthoofd te voorkomen! Deze lezing geeft me inzichten en houvast voor de toekomst.’ Herkenbaar voor iedereen die dagelijks te maken heeft met autisme. Of het nu op school is, in de zorg, op het werk of thuis, en ongeacht de leeftijd of het niveau van degene met autisme: je zult de talloze voorbeelden direct kunnen linken aan je eigen praktijk. Je krijgt gegarandeerd meer inzicht in autisme en de oorzaken van gedrag en gaat naar huis met praktische tips voor de aanpak. Heb je zelf autisme? Dan zul je na deze lezing beter begrijpen hoe je een vol hoofd eerder herkent en hoe anderen jou kunnen ondersteunen. Een lezing van Geef me de 5, gegeven door Colette de Bruin en dr. Fabiënne Naber.

Toegang: € 17,50 (incl. garderobe)

Woensdag 6 oktober 20.15 uur

Syb van der Ploeg, Maarten Peters e.a. – The Best of Simon & Garfunkel
De muziek en het verhaal van twee jonge jongens uit New York, die uitgroeiden tot het succesvolste muzikale duo aller tijden. En wie kent niet hun legendarische reünieconcert in Central Park in 1981? Geniet van wereldhits als ‘Mrs. Robinson’, ‘Cecilia’, ‘The Sound Of Silence’, ‘The Boxer’, ‘Homeward Bound’, ‘Bridge over Troubled Water’ en nog veel meer! Syb van der Ploeg en Maarten Peters, twee sympathieke singer-songwriters, voelen elkaar feilloos aan en delen al jaren het podium. Nu zien ze kans om de muziek van hun jeugdidolen naar het theater te brengen, samen met twee muzikanten onder wie multi-instrumentalist Hubert Heeringa.

Toegang: € 25 (excl. drankje)

Donderdag 7 oktober 20.15 uur

Dennis van Aarssen – Swinging On A Star

Dit seizoen gaat Dennis van Aarssen opnieuw met 9 fantastische muzikanten het theater in. Na het winnen van The Voice of Holland in 2019 won Dennis in 2020 een prestigieuze Edison Jazz, de oudste muziekprijs van ons land.‘Swinging On A Star’ is een avond vol met heerlijke oude muziek en prachtige nieuwe songs. Elke dag moet gevierd worden en dat is precies waar deze voorstelling om draait. Onder begeleiding van zijn bigband speelt Dennis een verrassende combinatie van herkenbare hits van o.a. Frank Sinatra, Michael Bublé en Jamie Cullum en songs uit zijn eigen repertoire. Kortom, een bigband show die je gezien moet hebben!

Toegang: € 26 (excl. drankje)

Zaterdag 9 oktober 16.30 uur

Rondom Bach – Pieter van Dijk & Pieter Wispelwey

Vanaf 9 oktober wordt in de Grote Kerk Alkmaar maandelijks een gratis toegankelijk concert in de serie ‘Rondom Bach’ geprogrammeerd. De serie is samengesteld door stadsorganist Pieter van Dijk en biedt luisterrijke zaterdagmiddagconcerten met orgelmuziek, vaak aangevuld met andere instrumenten. Entree is gratis, een donatie na afloop is welkom. Houd de website in de gaten voor de actuele programmering!

Zondag 10 oktober 12.00 uur

Louise Wehr, viool & Natsumi Ohno, piano – Koffieconcert viool en piano

De Duits-Franse violiste Louise Wehr viel al zeer jong op bij onder andere Jugend Musiziert en wist in eigen land en ook daarbuiten diverse concoursen op haar naam te schrijven. Nu mag de rest van de wereld vallen voor haar krachtige vertolkingen. Ze onderscheidt zich van haar generatiegenoten door een vioolspel dat op momenten lelijk mag zijn, mag schuren en krassen en daardoor een beetje pijn kan doen. Precies dat maakt Schumanns Tweede sonate, Brahms’ Tweede vioolsonate en zelfs Mozarts elegante Sonate in Bes tot muzikale avonturen waarin wilde woede en liefdevolle lyriek strijden om de voorrang. Dit concert komt tot stand in samenwerking met The International Holland Music Sessions.
Toegang: € 17 (incl. drankje en garderobe)

13.30 uur en 15.30 uur
Juf Roos gaat op avontuur (2+)

Wegens het overweldigende succes van de eerste theatershow met overal uitverkochte zalen, komt Juf Roos terug naar het theater met een nieuwe theatershow. In dit oer-Hollandse programma beleven Juf Roos en Gijs een vrolijk avontuur, zingen veel bekende kinderliedjes en de kinderen zingen en doen volop mee met de voorstelling. Miljoenen kinderen hebben Juf Roos en Gijs in hun hart gesloten en hun programma heeft inmiddels meer dan 120 miljoen views op YouTube; een ongekend succes in Nederland. In de nieuwe theatershow maken Juf Roos en Gijs zich op voor de landelijke Molendag. De molen moet er piekfijn bij staan maar dan… gebeurt er iets ergs met de molen. Juf Roos en Gijs doen er alles aan om de molen op tijd weer in orde te krijgen. Zou het ze lukken om dit voor elkaar te krijgen? Zing, doe en beleef deze gezinsvoorstelling mee met Juf Roos en Gijs.
Aan de kinderen in het theater wordt vooraf gevraagd om een mooie tekening te maken voor Juf Roos en Gijs, deze wordt in de voorstelling gebruikt!

Toegang: € 19 (excl. drankje)

Maandag 11 oktober 17.00–22.00 uur

Het Nationale Theater / HNTjong – Trojan Wars / Peer Wittenbols
‘Trojan Wars’ is een moderne versie van een eeuwenoude oorlog. In een groots opgezette voorstelling vol visueel spektakel, Griekse mythologie, extase en avontuur speelt een topcast met een grote groep jonge acteurs meer dan honderd personages. Van de beroemde helden en heldinnen uit het klassieke Griekenland tot machteloze goden en verloren kindsoldaten. Stap in deze razende oorlogsmachine waar de emoties als een golf over je heen komen in deze filmische ervaring met een draaiend toneelbeeld vol verrassingen. ‘Trojan Wars’ is een avond bingewatchen met de vibes en food van een festival.
‘Trojan Wars’ is geïnspireerd op het oudste oorlogsverhaal uit de geschiedenis: De Ilias van Homerus, over de tien jaar durende oorlog tussen de Grieken en de Trojanen. Het Nationale Theater maakt van deze moeder aller oorlogen een nieuwe, rauwe versie, waarin bekende vrouwelijke personages een stem en een eigen verhaal krijgen.

Toegang: € 39,50 (incl. garderobe en eten)

Dinsdag 12 oktober 14.00 uur

The Wanderers Play Elvis (Dinsdagmatinee)

Met hun authentieke sound en scherpe looks brengen The Wanderers een ode aan Elvis’ songs uit de fifties en vroege sixties. Elke song wordt gespeeld met hart en ziel. Waar nodig mierzoet, dan weer swingend en energiek.Waar contrabassist Johan Struik en drummer Marc Burger de voortstuwende basis leggen, verleidt gitarist Ron ‘Parelvet’ Smith zijn immer prachtige gitaren tot waanzinnige klanken en vindt zanger Maarten Teekens telkens de perfecte balans tussen het vocaal in de huid zijn idool kruipen en helemaal zichzelf blijven. De rollende pianoklanken van Govert van der Kolm maken het geheel op sublieme wijze af. Veel grote hits komen voorbij: o.a. Blue Suede Shoes, Heartbreak Hotel, Jailhouse Rock. Daarnaast ook rustigere nummers zoals: Peace in the Valley of het prachtige Love Me. Geen pruiken of verkleedpartijen, gewoon een steengoede muzikale middag.

Toegang: € 19,50 (incl. drankje en garderobe)

17.00–22.00 uur

Het Nationale Theater / HNTjong – Trojan Wars / Peer Wittenbols

Zie maandag 11 oktober.

Woensdag 13 oktober 19.00 uur

Jan Kuiper, Yvonne de Hoop en Iris Kroes – Yoga in Concert; Songs of love & life

A love song is a song about romantic love, falling in love, heartbreak after a breakup and the feelings that these experiences bring. Samen met ‘The Voice of Holland’-winnares, zangeres en harpiste Iris Kroes, presenteren ze een avond met de mooiste love songs en mantra’s. Een unieke combinatie van yogahoudingen, meditatieve muziekklanken en mindfullness die op een organische wijze samen komen tijdens deze speciale voorstelling. Alles is mogelijk: actief meedoen op je eigen yogamat, ontspannen achterover leunen terwijl je luistert naar de mooie muziek of een combinatie van beide. Tijdens de voorstelling nemen we je mee in een flow van beweging, adem en ontspanning.

Toegang: € 21,50 (excl. drankje)

20.30 uur

Fabian Franciscus – Kleine Wereld

Vroeger zat ik daar dan, lekker bang te zijn in mijn eigen kleine autistische wereldje. Met fobieën enz. Fijn was dat wel, dat eigen kleine wereldje; ik kende iedereen en ik was het vooral vaak met mezelf eens. Dat zei ik dan ook hardop tegen mezelf. Vaak ook op straat of bij een druk stoplicht. Maar ook best wel benauwd, angstig en restrictief, zo’n kleine wereld. Daarom ging ik toch maar eens op zoek naar een lekker nuchtere vorm van no-nonsense zelfacceptatie. Zo een waarbij je ook gewoon lekker hard (om jezelf) kan lachen. Om zo, na veel ‘coaching’ en therapieën steeds meer mijn eigen krachten in plaats van belemmeringen te zien. In dat licht is mijn nieuwe programma steeds meer een pleidooi aan het worden voor openheid en no-nonsense zelfacceptatie. Mijn zelfbeeld kwam in ieder geval in een ander daglicht te staan. Uiteraard wordt er weer heel veel gelachen in mijn nieuwe show. Maar zou het óók niet mooi zijn als de bezoekers, of ze nu zelf wel of totaal geen ‘aandoening’ hebben, na de show zichzelf ook een beetje van een andere kant kunnen belichten?

Toegang: € 20 (incl. drankje en garderobe)

Donderdag 14 oktober 20.15 uur

Douwe Bob – Born To Win, Born To Lose
Rusten is niks voor Douwe Bob en na een jaar waarin de zanger slechts een handjevol optredens heeft kunnen doen, kijkt hij er enorm naar uit om in het najaar weer voor iedereen zijn liedjes te mogen spelen. Uiteraard zal hij daarbij ook veel materiaal van zijn nieuwe album ‘Born To Win, Born To Lose’ spelen. Thuiskomen, zo voelt het, ‘Ik heb nog nooit zoveel plezier gehad in het maken van een album’, zegt Douwe Bob over zijn nieuwe plaatDat ‘thuis’ van Douwe Bob bevindt zich in het land van Americana & Country. Het is het land van zijn platenkast, toen en nu.
Er valt veel te vieren en te genieten, maar aan verlies en verdriet ontkomt niemand. Accepteer het, laat het los, dát is de troostrijke boodschap van ‘Born To Win, Born To Lose’, een album dat een schouder wil zijn in onzekere tijden. “Het idee van de tour is dat ik terug ga naar de basis en de intimiteit zoek samen met de toeschouwers en daarbij wil ik dat er zo veel mogelijk mensen van kunnen genieten”  Douwe Bob won De Beste Singer-songwriter van Nederland, vertegenwoordigde Nederland op het Eurovisiesongfestival en werd drie keer onderscheiden met een Edison.

Toegang: € 27 (incl. drankje en garderobe)

20.30 uur

Mugmetdegoudentand – Margreet heeft de groep verlaten
Eén straatje, dertig buren. Samen hebben ze een appgroep. De ene buurman houdt op ietwat paranoïde wijze de veiligheid in de gaten. De ander vraagt met regelmaat om een klopboor of griptang, om tot ergernis van de rest van de straat weer een hele zondagmiddag aan zijn huis te gaan klussen. Soms zijn er nieuwtjes – muizen bij de Albert Heijn, of iemand heeft ineens een granaat uit de Tweede Wereldoorlog in de achtertuin gevonden. Het gaat z’n gangetje, in de straat en op de app. Maar op een dag verlaat Margreet de appgroep. Margreet, de buurvrouw van nummer 32. Op de straatborrel en in de dagen daarna gaat het over niets anders meer. Waarom heeft Margreet de groep verlaten?Waarom doet iemand dat eigenlijk, de groep verlaten? Kan dat? En mág het? De vanzelfsprekendheid waarmee het suffe straatje een eenheid vormde, valt weg. De buren komen tegenover elkaar te staan. En van Margreet horen we niets, want zij heeft de groep verlaten.

Toegang: € 22,50 (incl. drankje en garderobe)

Vrijdag 15 oktober 20.15 uur

Het Nederlands Kamerorkest – Speelt Sjostakovitsj en Tsjaikovski

Het Nederlands Kamerorkest werkt opnieuw met Canada’s bekendste cellist: Gary Hoffman. Hij speelt de Rococo variaties van Tsjaikovski. Het orkest brengt onder leiding van Gordan Nikolić de Kammersinfonie van Sjostakovitsj. De befaamde Canadese cellist Gary Hoffman is al jaren een graag geziene gast bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest, waar hij met regelmaat optreedt. Dit keer speelt hij een werk dat minstens even bekend als hijzelf: de Rococo variaties van Tsjaikovski. Onnavolgbaar mooi is zijn mild romantische kijk op de galante muziek van de 18e eeuw.
De intensiteit van de muziek van Sjostakovitsj heeft vaak iets ongemakkelijks. Neem nu zijn Strijkkwartet nr. 3 uit 1946. Het moest stralen als overwinningswerk na de gewonnen oorlog. Maar het werd een aanklacht tegen de verschrikkingen van diezelfde oorlog. Bijna nog indringender is de versie voor kamerorkest die Barshai er met toestemming van de componist van maakte. Volgens sommigen zelfs beter dan het originele werk. Gordan Nikolić leidt het Nederlands Kamerorkest in deze beklemmende Kammersinfonie.
Toegang: € 32,50; CJP/65+ € 15 (incl. drankje en garderobe)

20.30 uur

Amsterdam Klezmer Band – Die Zilberne Chassene / De Zilveren Bruiloft

De Amsterdam Klezmer Band bestaat 25 jaar. 25 jaar lang hebben we rondgereisd, avonturen beleefd en lief en leed gedeeld. Dat klinkt als een huwelijk, en dat is het ook.

Daarom vieren we feest! We kijken elkaar diep in de ogen, we reflecteren op wat geweest is, en speculeren over wat nog komen zal.

In de voorstelling gaan we oud werk, bekend en onbekend, combineren met nieuw materiaal en gaan we samenwerken met artiesten uit de regio. Verder biedt het thema ‘bruiloft’ voor anekdotes, overpeinzingen en natuurlijk vooral veel muziek.

Toegang: € 23,50 (incl. drankje en garderobe)

Zaterdag 16 oktober 20.15 uur

Carolina Dijkhuizen, Leona Filippo & Laise Sanchez – The Soul Diva’s NL

De Diva’s brengen een ode aan hun helden, zoals o.a. Stevie Wonder, Aretha Franklin, Donna Summer, Diana Ross, Prince, Gladys Knight, Chaka Khan, Pointer Sisters en Chic. Een feel good show met prachtige solo’s, ongekende meerstemmigheid uit alle registers, klank en volume! Kom en geniet van deze drie powervrouwen en hun te gekke begeleidingsband.

Toegang: € 30 (incl. drankje en garderobe)

Woensdag 20 oktober 10.00 uur en 11.30 uur

JeugdTheaterVestival: de Stilte – Wacht ’s even (6mnd+)

Een wereld ontvouwt zich uit een bouwpakket. Sneeuwwitte objecten vullen de leegte. Een tafeltje, een krukje, een deur, een kleine piano. Maar wacht ’s even… Is hier iemand?
Twee personages verdwijnen en verschijnen in een ongerept landschap tot het onvermijdelijke gebeurt: ze komen elkaar tegen… Hoe ga je om met iemand die anders is? Van wie je niet eens weet wat voor iemand het is? Een mens, een hond, een vogel? Gelukkig hoeven ze elkaar niet te veranderen. Wacht ’s even.. blijf maar lekker wie je bent.Dansers van het eerste uur Gertien Bergstra en Femke Somerwil creëren in het kader van het Europese onderzoeksproject MAPPING een voorstelling voor kinderen vanaf een half jaar. Met de wonderschone pianomuziek van Jeroen van Vliet wordt het vreemde vertrouwd in een nieuwe omgeving die op ooghoogte van de jonge toeschouwers tot leven komt.

Toegang: € 10 (incl. limonade en garderobe)

14.30 uur
Theater Terra – Sneeuwwitje (4+)

Beleef de sprookjesachtige wereld van Sneeuwwitje in het theater, met deze compleet nieuwe familiemusical van Theater Terra – bekend van Kikker!
De mooie prinses Sneeuwwitje is geliefd bij het hele volk, behalve bij haar jaloerse stiefmoeder, de Koningin. Op een dag in haar kasteel vertelt de Toverspiegel aan de Koningin dat niet zij, maar Sneeuwwitje de mooiste van het land is. Sneeuwwitje moet de bossen invluchten. Daar vindt ze een nieuw leven bij zeven grappige en hardwerkende dwergen. De Koningin weet haar te misleiden met een betoverde appel. Alleen een kus van ware liefde kan haar nog redden… Na de voorstelling mag iedereen met Sneeuwwitje op de foto!

Toegang: € 18,50; Kind € 15 (incl. limonade en garderobe)

19.30 uur

Theater Artemis – Het dier, het dier en het beestje (8+)

Een hond loopt iedere ochtend met twee dino’s naar haar basisschool. In de klas van meester octopus heeft ze veel lol, maar ook wat moeite met opletten. Een haai komt haar eens observeren in de klas. Hoe kunnen ze haar beter helpen? Moet ze niet eens gaan kijken op een andere school? Met knikkende poten stapt ze in het taxibusje van het nijlpaard. Hebben ze daar ook zo’n lieve meester? En hoe moet het in de lente met haar kinderfeestje? In een kijkdoos vol dieren, gevoelige snaren en goede bedoelingen maakt Theater Artemis van hele gewone dingen een dromerige ‘musical’. Een fabelachtige voorstelling met live zang en muziek over interne begeleiders, badmintonnen en net even anders zijn.

Toegang: € 10 (incl. limonade en garderobe)

Vrijdag 22 oktober 20.15 uur

Charly Luske – Story of Robbie Williams, by Charly Luske

Twee jaar lang tourde Charly Luske zeer succesvol met ‘Story of George Michael’ langs de Nederlandse theaters. Een door hem zelf geproduceerde voorstelling, die dit jaar een vervolg krijgt met de “Story of Robbie Williams” tour.“Robbie is voor mij de grootste entertainer van eind jaren 90 en de 00’s. Samen met de band gaan we alle ups en downs, hilarische momenten en intieme geheimen van Williams voorbij laten komen. En bovenal natuurlijk: zijn geweldige muziek. Feel, Come Undone, Rock DJ, Let Me Entertain You en natuurlijk Angels. Al die hits, zoveel energie, ik kan niet wachten!” Het belooft een flitsende show te worden met de bekendste nummers van Robbie Williams door Charly Luske en zijn band. Geen tribute band, geen imitatie, maar zoals Robbie zegt “the naked truth and bloody great music!”

Toegang: € 29,50 (incl. drankje en garderobe)

20.30 uur

Mugmetdegoudentand – Happy Hour

Drie vrouwen ontmoeten elkaar in een bar. Het is Happy Hour. De emoties lopen al snel hoog op en een ontploffing lijkt onvermijdelijk. Maar wanneer komt die? Blijft humor hun sterkste wapen of slaat een nieuwe realiteit gaten in hun overtuiging? Lineke Rijxman, Malou Gorter en Margo Verhoeven zoeken de extremen op in deze komische en genadeloze voorstelling over populisme. Lineke Rijxman over ‘Happy Hour’: “De werkelijkheid is krankzinniger en absurdistischer dan je kunt bedenken. De ratio is verdacht, de emotie staat voorop. Je kunt je er moeizaam of bijna niet tegen verweren. Wat is waar? Wat is een leugen?”

Toegang: € 21,50 (incl. drankje en garderobe)

Zaterdag 23 oktober 20.15 uur

Hans Croiset, Anne-Wil Blankers, Johanna ter Steege e.a. – Het Oog van de Storm / Florian Zeller
Na het bejubelde stuk ‘De Vader’ en de komische voorstelling ‘De Waarheid’ kunnen we opnieuw genieten van een toneelstuk van het Parijse wonderkind Florian Zeller, één van de meest gespeelde en bejubelde toneelauteurs van dit moment. In ‘Het Oog van de Storm’ volgen we André en Madeleine die al meer dan 50 jaar gelukkig getrouwd zijn. Hij was ooit een succesvol schrijver, maar de laatste tijd is hij vergeetachtig en verward, zij een toegewijde en sterke vrouw die altijd zijn steun en toeverlaat is geweest. Dit weekend zijn hun dochters, Anne en Elise, naar het ouderlijk huis gekomen om op verzoek van de uitgever André’s papieren te sorteren. Na een stormachtige nacht gebeuren er vreemde dingen. Alles wijst erop dat er een groot gemis te betreuren is. Maar wie is er overleden? Zeller: ‘Belangrijk is dat de toeschouwer in het hoofd van de personages kruipt en zo vanuit een steeds wisselend perspectief hun leven meebeleeft.’ De loop der dingen wordt daardoor soms ongrijpbaar en dubbelzinnig, maar de pijnlijke weg van het gemis, de onverdraaglijke pijn van de afwezigheid van de ander, is helder en navoelbaar. Hier wordt een levenslang één-zijn in tweeën gescheurd. ‘Het Oog van de Storm’ werd eerder opgevoerd in o.a. Parijs en Londen en is nu in de Nederlandse uitvoering te zien met een scala van Nederlandse topacteurs, waaronder Hans Croiset, Anne-Wil Blankers en Johanna ter Steege.

Toegang: € 35 (incl. drankje en garderobe)

Zondag 24 oktober 11.00 uur

De Grote Haay & 2-ater Producties i.s.m. Theater Gnaffel – 1, 2, 3, 4 Poppetje van Papier (3+)

Toen iets nog niets was. Alles heeft een begin en een eind, maar dat einde is weer een begin van iets nieuws. Zo kun je oneindig lang door gaan. Ook met papier.
Drie manipulatoren vertellen het woordloze verhaal en laten niks aan het toeval over.
Hoewel … wat als het papier scheurt? Dan maken ze er gewoon iets nieuws van.
Na het zien van deze voorstelling is papier nooit meer gewoon papier. Want je kunt ervan houden, om huilen, van schrikken en het kan je meenemen naar een wereld die er nog niet was. Hoewel… het was er wel, maar je zag het nog niet.

Toegang: € 10 (incl. limonade en garderobe)

16.00 uur
Try-Out Café – Maak kennis met nieuw talent!

Ben jij een theaterliefhebber en in voor avontuur? Ontdek jij graag nieuwe talenten en heb je open oog en oor voor kleinkunst, cabaret en stand-up comedians? Kom dan naar het Try-Out Café! In een café-chantant setting maak je kennis met aanstormend talent en misschien wel de grote namen van morgen. Daar wil je bij zijn!
Vanmiddag treden voor je op: Samir Fighil (stand-up), Davey Turnhout (cabaret), Luan Buleshkaj en Flip Noorman. Presentatie: Pieter Jouke.

Toegang: € 12; CJP € 8 (incl. drankje en garderobe)

Dinsdag 26 oktober 20.15 uur

Stichting Alkmaarse Kamermuziek – Ingeborg Bröcheler, alt en Mirsa Adami, piano

De internationaal furore makende Nederlandse alt Ingeborg Bröcheler en de van oorsprong Albanese pianiste Mirsa Adami bieden een droomrecital voor de liefhebbers van de betere vocale muziek. Via Glucks Che faro senza Euridice en de even aanstekelijke als hondsmoeilijke aria’s van Tancredi uit Rossini’s gelijknamige opera, gaat de tocht naar de broeierige laatromantiek van Mahler en de even aandoenlijke als humoristische en zelden in Nederland uitgevoerde visie van Benjamin Britten op het fenomeen wiegeliedje. Een programma waarbij de stem van Ingeborg Bröcheler, die haar leven ooit begon als bestuurskundige en criminoloog, volledig tot zijn recht komt en de charme van de lage vrouwenstem uit elke noot spreekt. Op het programma staan liederen van Christoph Wilibald von Gluck, Gioachino Rossini, Gustav Mahler en Benjamin Britten. Donateur worden kost € 100 per seizoen (u heeft recht van toegang tot de concerten). Losse kaarten zijn aan de zaal te verkrijgen zodra er voor volledige zalen gespeeld mag worden, deze kosten € 20. Leerlingen van muziekscholen tot 18 jaar hebben gratis toegang.

Toegang: € 20 (incl. garderobe)

Woensdag 27 oktober 20.15 uur

Orkater – De Vreemdeling

Voor een nieuw project reist kunstenaar Michiel Voet naar Algerije om met zijn oude vriend Karim Ramtani terug te blikken op hun gedeelde verleden in Amsterdam. Ramtani verschijnt niet op de afgesproken plek en Voet besluit zijn vriend te gaan zoeken. ‘De Vreemdeling’ is een reconstructie van deze roadtrip door de Sahara. Een verhaal over de vriendschap tussen een Algerijn en een Nederlander. Maar ook over de koloniale geschiedenis van Europa en de verloren onschuld van het Europees migratiebeleid dat ver weg, in de Sahel, haar eigen grenzen overschrijdt.De Algerijn Karim Ramtani woonde gedurende 22 jaar illegaal in Amsterdam en inspireerde de kunstenaar Michiel Voet tot het maken van een fototentoonstelling en een theaterproductie bij Orkater onder de titel ‘De Onzichtbare Man’. Van 2014 tot 2018 was de voorstelling te zien op festivals en in theaters in binnen- en buitenland. Karim Ramtani keerde drie jaar geleden gedesillusioneerd terug naar Algerije. Het illegale leven in Europa bood hem geen perspectief.

Toegang: € 24,50 (incl. drankje en garderobe)

20.30 uur

André Manuel – SNEU

‘SNEU’ was volgens sommigen de allerbeste voorstelling die afgelopen seizoen niet gespeeld is. Ongehoord mooie liederen. Vlijmscherp tot op het bot. Voor alles is ‘SNEU’ een hartstochtelijk pleidooi voor het podium als onveilige werkplek. Want zo hoort dat. Gaat dat dus zien! Als het weer kan. Hopelijk na de 7e golf. ‘SNEU’!

Toegang: € 18,50 (incl. drankje en garderobe)

Donderdag 28 oktober 20.30 uur

Kiki Schippers – MEER

Leef! Alsof het je laatste dag is, of als het allerlaatste uur. Kiki doet niet anders. Maar na jaren van dansen op de vulkaan, is het nu tijd om stil te staan bij alles wat zich in de tussentijd heeft opgehoopt en vastgekoekt. Kiki maakt de rekening op in een voorstelling met een overdaad aan scherpe en ontwapenende liedjes, waarin ze zichzelf en de wereld niet spaart. Een piano, een gitaar en een dijk van een stem, wat wil je eigenlijk nog meer? Met haar scherpe pen bijt ze zich vast in de actualiteit met satire voor radioprogramma Spijkers met Koppen, columns en frisse liedjes voor televisieprogramma’s De Vooravond. Ze werd in vijf jaar tijd vier keer genomineerd voor het beste theaterlied en won de Annie M.G. Schmidtprijs met ‘Er spoelen mensen aan’.
Toegang: € 21 (incl. drankje en garderobe)

Vrijdag 29 oktober 19.30 uur

De Toneelmakerij en Silbersee – Hans & Griet (7+)

Dit keer verdwalen Hans en Griet niet in het bos. Door hun ouders op straat gezet, zwerven ze ’s nachts door de verlaten straten van de grote stad. Onderweg ontmoeten ze allerlei wonderlijke figuren. Zoals de vadsige PatatDuif die zijn mening over de stad niet onder stoelen of banken steekt, de Nachtvlinder die je een geweldige avond belooft en de Draaiorgeldraaier met zijn valse muziek. Gaan ze ooit nog terug naar hun ouders of rooien ze het liever zelf?Een bitterzoete mix van opera, spel, zang, hiphop en dans maken dit Grimmige sprookje tot een onvergetelijke ervaring voor de hele familie. Een spannend, grappig en ontroerend coming-of-age verhaal met verrassende videobeelden van je eigen stad.

Toegang: € 18; Kind € 15,50 (incl. limonade en garderobe)

20.15 uur

Cappella Amsterdam – AlBahr; Mare Nostrum

Cappella Amsterdam neemt je mee naar de kusten van de Middellandse Zee. Sinds de negende eeuw ontwikkelen zich daar eclectische muziekstijlen, vol Arabische en westerse invloeden, die uitkristalliseren in unieke (vocale) muzieksoorten. Zangeressen Amira Medunjanin en Rima Khcheich vertolken boeiende muzikale tradities, zoals de melancholische sevdah en Arabische klassieke muziek. Onder leiding van Leonard Evers zingt kamerkoor Cappella Amsterdam o.a. met de bekende zangeressen Rima Khcheich en Amira Medunjanin en zanger en ud- en kanunspeler Ahmed El Maai van het Amsterdams Andalusisch Orkest. De zangers worden begeleid door harp, kamancheh, percussie en/of ud. De Libanese zangeres Rima Khcheich weet als geen ander de klankwerelden van het Midden-Oosten en jazzmuziek te overbruggen. Khcheich staat bekend om haar intense interpretaties van klassieke Arabische muwashahat (een middeleeuwse Moors/Arabische liedvorm) en oude Byzantijnse liederen. De Bosnisch-Kroatische zangeres Amira Medunjanin is gespecialiseerd in de sevdalinka, de oorspronkelijke, met emoties overladen volksmuziek uit Bosnië-Herzegovina.

Toegang: € 29,50 (incl. drankje en garderobe)

Zaterdag 30 oktober

Vest door de Stad- Wandel mee en sta stil
In het weekend van 30 en 31 oktober gaat Theater De Vest naar buiten en presenteren zes theatermakers unieke, theatrale wandelingen in de binnenstad van Alkmaar. Volg bijvoorbeeld de route die je tranen droogt, of het pad dat je oren opent of je laat omdenken. Wandel mee en sta stil, in een vertrouwde omgeving die je op een andere manier zult beleven. Theater is de stad, de stad is het theater! De stad die we met z’n allen gemaakt hebben en misschien wel met z’n allen kunnen verbeteren. Kies een van de zes routes en jouw gewenste dag en tijdstip. Let ook op de mogelijke benodigdheden voor jouw specifieke route. Kaartjes kosten € 6,- voor volwassenen en € 3,- voor kinderen incl. drankje. Een Coronatoegangsbewijs is niet nodig. De wandelingen duren ongeveer een uurtje en zijn gemiddeld 4 km lang. Je kunt vertrekken vanaf Theater De Vest of bij het startpunt van jouw route.
Meer informatie en kaartverkoop: www.taqatheaterdevest.nl

20.15 uur
Ellen Dikker, Hanneke Drenth en Dianne Liesker – Tis Hier Geen Hotel

Gesmijt met deuren, muziek tergend hard, continu rotzooi in de badkamer, complete chaos in de slaapkamer; het leven met pubers is nooit saai. Als ouder ga je iedere dag door de emotionele rollercoaster die het puberouderschap nou eenmaal met zich meebrengt. Je aanwezigheid als ouder wordt louter gewaardeerd als je de koelkast op tijd aanvult, een doorlopende pinautomaat wilt zijn en op afroep voor taxichauffeur wilt spelen. In deze voorstelling laten cabaretières Ellen Dikker, Dianne Liesker en Hanneke Drenth op nuchtere en humoristische wijze zien hoe je met een beetje gezond verstand en zonder al te veel kleerscheuren die pubers overleeft. Met veel liefde en geduld, en vooruit, ook met heel veel wijn. ‘Tis Hier Geen Hotel’ is een herkenbare, humoristische en soms gênante voorstelling over (over)leven met pubers. Een voorstelling voor iedereen die een puber in huis heeft of zelf ooit puber is geweest. De regie is in handen van Jeroen Woe, bekend van cabaretduo Van der Laan & Woe en is gebaseerd op de populaire website Tishiergeenhotel.nl van Saskia Smith en Martine de Vente.

Toegang: € 25 (incl. drankje en garderobe)

Zondag 31 oktober Vest door de Stad- Wandel mee en sta stil
Zie zaterdag 30 oktober

Zolang de nu actuele Coronamaatregelen gelden wordt het publiek om een Coronatoegangsbewijs gevraagd voor toegang tot het theater.

 

 

Cookieinstellingen