Alkmaarse kaasmarkt in teken van Tata Steel Chess Tournament

Vandaag, vrijdag 14 september heeft Myra Rooselaar, voorzitter van het Tata Steel Chess Tournament, de bel geluid van de Alkmaarse kaasmarkt. Daarmee gaf ze het teken dat de markt geheel volgens traditie kon beginnen.

Zij verrichtte deze handeling op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar. Voorafgaand aan het bezoek aan de kaasmarkt werd Myra Rooselaar samen met Jeroen van den Berg (toernooi directeur) en een afvaardiging van de toernooiorganisatie in het stadhuis ontvangen door wethouder/locoburgemeester Pieter Dijkman.Na de officiële opening werden de gasten uit Velsen rondgeleid door de ‘Kaasvader’ van het Alkmaarse Kaasdragersgilde Willem Borst. Hij vertelde over het reilen en zeilen op de markt, over het keuren van de kazen en de kunst van de ‘kaasdragersdribbel’.

De kaasdragersdribbel blijkt een vak apart. Het is de manier van lopen in een bepaald ritme, waarbij de berrie (de draagplank waarop de kazen liggen) stil blijft hangen. Hoe beheerst dit gebeurt mocht Myra Rooselaar persoonlijk ervaren toen ze op een van de berries mocht plaatsnemen voor een ludiek ‘rondje over de markt’.Tata Steel Chess Tournament on Tour naar Alkmaar
Het prestigieuze Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 11 tot en met 27 januari 2019 in Wijk aan Zee. Op woensdag 16 januari 2019 wordt echter ook een speelronde gespeeld in Alkmaar in het kader van ‘Chess on Tour’. De deelnemende internationale schaakgrootmeesters spelen in het Taqa Theater De Vest.

Naast het topschaken vinden er in De Vest en aan het Cultuurplein dan verschillende activiteiten plaats gericht op het schaken. Bezoekers kunnen aanschuiven bij het Engelstalig live commentaar waar twee aansprekende schaakkenners de partijen van de grootmeesters bespreken en kunnen ook zelf een partijtje schaken. Verder worden in aanloop naar 16 januari diverse schaakgerelateerde evenementen georganiseerd zoals schaakfilms, een jazzavond met schaken als thema en schaakevenementen voor jeugd en ouderen.

Grootmeester Anish Giri tijdens het Tata Steel Chess Tournament 2018

Alkmaarse kaasmarkten
Alkmaar staat over de hele wereld bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt is een inmiddels 425 jaar oude traditie (sinds 1593). Vorig jaar trok de Kaasmarkt 169.000 bezoekers naar het Waagplein, wat een record betekende. Dit jaar zijn er nog 2 kaasmarkten te gaan, op 21 en 28 september, waarvan de laatste ook een speciale Kinderkaasmarkt is.

Reacties

Cookieinstellingen