De kracht van rood licht

20 okt , 9:09 Blogs en columns
pexels klaudia rak 1198089 3091286 small 1
Pexels
Rood licht therapie is een vorm van lichttherapie waarbij specifieke golflengtes van rood en nabij-infrarood licht worden gebruikt. Dit licht bevat geen UV straling, omdat het om andere golflengten gaat en heeft ook niets te maken met het licht dat gebruikt wordt in infra rood sauna`s. Maar wat is het dan wél en wat zijn de effecten?
(bron: B Side / foto: Pexels)
Bij rood licht therapie wordt gewerkt met een specifiek heilzaam spectrum van Near Infrared Light (NIR) (850 nm) en Diep Rood licht (660 nm). De combinatie van deze rood licht frequenties zijn bijzonder weldadig voor het menselijk lichaam, mede door de dieptewerking. Het hoofddoel van Rood Licht Therapie is dan ook het bevorderen van de gezondheid, de werking en de energie van de lichaamscellen.
Het licht dringt zeer diep door in het lichaam en kan tal van gezondheidsvoordelen bieden, van huidverjonging tot pijnverlichting. De werking van rood licht therapie is er hoofdzakelijk op gebaseerd dat er meer ATP (celenergie) geproduceerd wordt, waardoor processen in het lichaam beter gaan verlopen en het herstel van weefsels sneller en beter gaat. Ook het effect op depressies door de aanmaak van serotonine is een groot voordeel.
Hoe werkt rood licht therapie op onze organen?
Het rode licht dringt dus dieper door in het lichaam dan zichtbaar licht en stimuleert de mitochondria in onze cellen. Mitochondria zijn de 'energiecentrales' van onze cellen en zijn verantwoordelijk voor de productie van ATP, de brandstof die onze cellen nodig hebben. Door rood licht te gebruiken, kunnen we de activiteit van deze mitochondria verhogen, wat leidt tot:
  • Verhoogde energieproductie: Meer energie betekent dat cellen beter kunnen functioneren en herstellen.
  • Verminderde ontsteking: Rood licht kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, wat belangrijk is voor veel chronische ziekten.
  • Verbeterde bloedcirculatie: Een betere bloedcirculatie zorgt voor een betere aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de organen.
  • Verbeterde werking van het zenuwstelsel: De zenuwfunctie kan verbeterd worden door het positieve effect op de zenuwcellen.
Welke organen hebben bijvoorbeeld baat bij rood licht therapie?
  • Hart: Het kan de hartfunctie verbeteren en helpen bij het verlagen van de bloeddruk.
  • Lever: Rood licht kan de leverfunctie ondersteunen en helpen bij het ontgiften van het lichaam.
  • Hersenen: Er zijn aanwijzingen dat rood licht therapie kan helpen bij het verbeteren van de cognitieve functie. Symptomen van depressie worden onderdrukt.
  • Spieren: Rood licht kan de spierherstel na inspanning versnellen en de spierkracht verhogen.
  • Darmen: Het kan de darmgezondheid verbeteren door de groei van gezonde bacteriën te stimuleren.
Een verbeterde celenergie heeft echter effect op het functioneren van het gehele lichaam.
Cosmetisch
Roodlicht therapie wordt ook ingezet cosmetische doeleinden. Zo werkt het positief op het herstel van littekens en striae, vertraagt het de veroudering (in tegenstelling tot UV licht) stimuleert het de vorming van collageen en pakt het huidproblemen aan als:
  • Acne
  • Pigmentvlekken
  • Littekens (en striae)
  • Rimpels
  • Haaruitval en kaalheid
  • Veroudering (vertragen)
De Rol van Frequentie
De frequentie van het licht, gemeten in nanometers (nm), is cruciaal voor de effectiviteit van rood licht therapie. Verschillende golflengtes hebben verschillende effecten op het lichaam. Ook de duur van de bestraling is van invloed.
  • Rood licht (620-700 nm): Dit licht is zichtbaar voor het menselijk oog en wordt vaak gebruikt voor huidverjonging, oppervlakkig spierweefsel, wondgenezing, genezing/verbetering van littekenweefsel en vermindering van ontstekingen.
  • Nabij-infrarood licht (NIR) (700-1000 nm): Dit licht is niet zichtbaar en dringt dieper door in de huid, waardoor ook dieper gelegen weefsel en organen de energie kunnen ontvangen.
De combinatie van bovengenoemde lichtfrequenties is ideaal omdat de genezende effecten “laagsgewijs” in het lichaam kunnen doordringen. Zo versterkt roodlicht de werking van NIR licht. De lamp die in onze praktijk gebruikt wordt heeft daarom een combinatie van golflengten:
25% 630nm: Infrarood 25% 660nm: Infrarood 25% 830nm: Nabij-infrarood (NIR) 25% 850nm: Nabij-infrarood (NIR)
Locatie en info
·        Praktijk B Side
·        Gerald Pearsonlaan 114, 1349 DE Almere
·        Website: www.b-side.nu
·        Telefoon: 06-15368894