Wielrenner Laurens ten Dam verricht ‘fietsdoop’ Munnikenweg Oudorp

Laurens ten Dam tijdens de Subaru Beach Battle afgelopen zondag.
Foto: Wim Meijer Fotografie

Op zaterdag 8 december zal een lint van fietsers onder aanvoering van wielrenner en Oudorper Laurens ten Dam de Munnikenweg in Oudorp ‘dopen’.

Voor ten Dam een tripje buiten zijn comfortzone , want kasseien zijn niet echt ‘zijn ding’. Na afloop van de Tour de France dit jaar gaf hij het al aan met de opmerking ‘’Of ik word ouder, of de kasseien worden ieder jaar slechter’. Toch weerhoudt hem dat er niet van om zaterdag het voortouw te nemen bij de ‘fietsdoop’ van Alkmaars kasseienstrook de Munnikenweg, in het kader van het feit dat deze daarmee de status krijgt van gemeentelijk monument.

Het college heeft hiermee gehoor gegeven aan de raadsmotie voor de bescherming op initiatief van raadslid Willem Peters (BAS).

Zeven eeuwen
Deze bijzondere weg werd ruim zeven eeuwen geleden aangelegd langs de kastelen De Nieuwburg en Middelburg door graaf Floris V, om zijn leger een betere doortocht te bieden. De Munnikenweg dankt zijn naam aan de monniken van het nabijgelegen Karmelietenklooster. Later kreeg het de karakteristieke bedekking met kinderkopjes of kasseien, die tegenwoordig een sportieve uitdaging is voor wielrenners. De bescherming wordt daarom gevierd met een fietsdoop.

De Munnikenweg (foto: Sander van Alphen)

Fiets mee in het peloton
Raadslid Peters fietst uiteraard ook mee, samen met wethouder Erfgoed, Christian Braak. Het peloton vertrekt vanaf het stadhuis, waar de deelnemers eerst worden toegesproken door wethouder Sport, Pieter Dijkman en door Laurens ten Dam. Wie dit wil bijwonen kan zich aanmelden via www.bit.ly/munnikenweg. Wacht niet te lang, want er is beperkt plek. Om 13.45 uur start de fietstocht vanaf de achterkant van het stadhuis, in de Breedstraat. Hier kan iedereen aansluiten die met deze unieke doop wil meefietsen.

Signeren voor de fans bij Meereboer
Om de historie van de plek zichtbaar te maken komen er drie nieuwe straatnaambordjes met uitleg. Tijdens de rit wordt een van die bordjes officieel onthuld. Na afloop van de rit staat voor de fietsers een versnapering klaar in party centrum Meereboer in Oudorp. Hier kunnen fans tot uiterlijk 15.00 uur een speciale bidon ophalen, gesigneerd door Laurens ten Dam.

Reacties

Cookieinstellingen