College Alkmaar kiest voor veiliger en groenere inrichting Helderseweg Noord

08 nov , 19:06 Gezondheid
impressie van helderseweg noord na herinrichting 1536x864
Aangeleverd
Impressie van de Helderseweg na de herinrichting
ALKMAAR - De Viaanse Molen, aan de noordkant van Alkmaar, verandert de komende jaren van een kantorenlocatie naar een nieuwe stadswijk van Alkmaar. Dat vraagt om een andere inrichting van de Helderseweg Noord. Met bewoners en andere belanghebbenden heeft de gemeente verschillende varianten voor de herinrichting onderzocht. Het college stelt de gemeenteraad nu voor te kiezen voor de variant met een fietspad dat vrij ligt en meerdere plekken om veilig over te steken.
De Helderseweg Noord loopt van het Kantorenpark tot aan de Kogendijk. Aan de weg grenzen straks nieuwe stadsbuurten als Pendorp, het Kantorenpark en het Sluiseiland. Voorsorterend op de komst van nieuwe bewoners moet de weg vooral veiliger en groener worden.
Veiliger en groener
Om de verkeersveiligheid te vergroten, kiest het college voor de variant met een vrijliggend fietspad. Fietsers en bijvoorbeeld landbouwverkeer hoeven de weg dan niet met elkaar te delen. In deze variant komen er meerdere oversteekplekken voor fietsers en voetgangers. Voor voetgangers komt er een “struinpad” zodat ze de weg ook niet hoeven te delen met andere weggebruikers. Er komt meer openbaar groen, bijvoorbeeld in de nieuwe middenberm, langs het Noordhollandsch kanaal en op de plek van het huidige fietspad tussen de Kogendijk en ATV de Rekere. Ondanks dat de weg wat smaller wordt, blijft de weg goed bereikbaar voor streekbussen, hulpdiensten en landbouwverkeer. Een aanpassing van de kruising Helderseweg – Havinghastraat is voor de herinrichting noodzakelijk. Door hier een voorrangsbocht te maken, kan het verkeer vanuit het centrum goed doorstromen direct naar de ring Alkmaar. Bijkomend voordeel is dat de fietsoversteek tussen de Helderseweg en de Vlielandbrug en de Havinghastraat overzichtelijker en veiliger wordt.
Oversteekplekken voor verbinding
De nieuwe oversteekplekken dragen niet alleen bij aan de verkeersveiligheid maar zorgen ook voor de verbinding van de verschillende nieuwe stadsbuurten onderling. Daarnaast maken ze het gebied langs het Noordhollandsch Kanaal beter bereikbaar, bijvoorbeeld bij het Sluiseiland waar straks veel groen komt.
Wethouder Christian Schouten over de herinrichting: “Het aanpassen van dit deel van de Helderseweg is een impuls voor de verdere ontwikkeling van de Viaanse Molen. Ik wil de leden van de klankbordgroep en iedereen die heeft meegedacht over deze herinrichting hartelijk danken voor hun constructieve bijdrage’.
Vervolg
Zodra de raad heeft ingestemd met de voorgestelde voorkeursvariant en het hiervoor benodigde investeringskrediet beschikbaar stelt, start de ontwerpfase. Ook in deze fase trekken we samen op met de omgeving van de Viaanse Molen. Hoe die participatie eruit komt te zien werken we nog uit. Voor de herinrichting van de Helderseweg Noord is een krediet van € 3,5 miljoen nodig. Voor een belangrijk deel is er al dekking gevonden voor de herinrichting. De aanpassing van de kruising met de Havinghastraat is een apart project waarover nog besluitvorming gaat plaatsvinden.