Is het tijd om jouw energiecontract onder de loep te nemen? Je kunt overwegen om over te stappen naar een andere energieleverancier. De prijzen zijn ook continu aan het veranderen. Overstappen naar een energieleverancier met voordeligere tarieven kan ervoor zorgen dat je kunt besparen. Hoe gaat het overstappen van energiecontract eigenlijk? Hoe je dat kunt regelen in Alkmaar, zetten we in de onderstaande blog voor je op een rij.
1. Controleer je huidige contract
Het is belangrijk om eerst je huidige contract onder de loep te nemen. Kijk bijvoorbeeld eens naar het type contract: heb je een vast, variabel of dynamisch energiecontract? Vraag je bovendien af of dit je goed bevalt. Kijk daarbij ook naar de opzegmogelijkheden. Een vast contract mag je namelijk niet zomaar opgeven, je hebt vaak te maken met een opzegtermijn. Je moet vaak een boete betalen als je ervoor kiest om een vast contract eerder op te zeggen.
2. Vergelijk leveranciers
Vervolgens kun je energieleveranciers met elkaar vergelijken. Je kunt hiervoor een vergelijkingssite gebruiken. Zorg er wel voor dat je een betrouwbare vergelijkingssite kiest. Je kunt natuurlijk ook de websites van de energieleveranciers benaderen om te kijken welke contracten zij aanbieden. Let daarbij op welkomstkortingen, vaste en variabele tarieven en groene opties. Je wil natuurlijk wel bij een duurzame energieleverancier energie afsluiten. Een duurzame energieleverancier levert namelijk duurzame gas en stroom, maar zorg er wel voor dat je dubbel checkt waar zij de gas en stroom vandaan halen.
3. Kies het type contract dat bij je past
Daarna is het belangrijk dat je het type contract kiest dat goed bij jou past. Let daarbij op de verschillen tussen de soorten contracten.
Denk aan een vast contract. Een vast contract kan je meer zekerheid bieden, want je weet dat de tarieven voor een bepaalde periode vaststaan. Wel is het goed om te weten dat je een boete kunt krijgen als je het contract eerder opzegt.
Daarnaast heb je een variabel energiecontract. De tarieven kunnen twee keer per jaar schommelen, maar daarnaast heb je ook meer flexibiliteit. Je kunt namelijk op ieder gewenst moment het contract opzeggen wanneer jij wil. Het is dus belangrijk om je af te vragen of je juist meer zekerheid wil, of juist meer flexibiliteit.
Bovendien heb je ook bij sommige energieleveranciers een dynamisch contract. Een dynamisch contract is nog flexibeler, waarbij de gasprijzen iedere dag kunnen veranderen en de energieprijzen zelfs ieder uur.
4. Overstappen in de praktijk
Heb je een contract gevonden dat bij jouw wensen past? Dan is het belangrijk om over te stappen. Zorg er wel eerst voor dat je bij jouw huidige energieleverancier checkt hoe het opzeggen werkt. Kun je het contract zomaar opzeggen of heb je nog te maken met een opzegtermijn of een boete? Vaak kun je ook via de nieuwe energieleverancier een overstapservice gebruiken, waarbij de nieuwe energieleverancier de overstap voor jou regelt.
Houd ook een aantal gegevens bij de hand. Denk aan de postcode, het huidige verbruik en jouw voorkeuren. Heb je je aangemeld bij een nieuwe energieleverancier? Dan is het goed om te weten dat je nog twee weken bedenktijd hebt.
5. Blijf alert en overweeg volgend jaar opnieuw
De markt blijft veranderen. Het is daarom belangrijk om alert te blijven en jouw contract ieder jaar weer eens onder de loep te nemen. Mocht er dan weer een betere deal voor jou tussen zitten, dan kun je het overstappen opnieuw overwegen. Maar zorg er natuurlijk wel voor dat je niet alleen kijkt naar de tarieven, maar ook naar de kortingen en de voorwaarden. Kijk ook naar de vaste tarieven van de energieleverancier. Je kunt voor het vergelijken van energieleveranciers een vergelijker gebruiken.