Johan Remkes neemt eerste exemplaar van ‘Atlas van het Oer-IJ gebied’ in ontvangst

Op donderdag 22 november is in het Huis van Hilde in Castricum de Atlas van het Oer-IJ gebied gepresenteerd.

Commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen uit handen van Evert Vermeer, voorzitter van de Stichting Oer IJ.

Het omvangrijke boek gaat uitgebreid in op de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van de groene long in de driehoek Alkmaar, Zaanstad, Haarlem. Daar stroomde tot aan het begin van de jaartelling een noordelijke tak van de Rijn, die bij Castricum in zee uitmondde.

Tijdens de presentatie werd tevens een exemplaar aangeboden aan Sanna Munnikendam, wethouder van Zaanstad en aan Bert Buizer, de eindredacteur van de Atlas van het Oer-IJ gebied.

‘Legsel’
Johan Remkes toonde zich bij de presentatie duidelijk onder de indruk van de Atlas van, wat ook wel het ‘verborgen landschap’ wordt genoemd, daarbij bekennend dat ook voor hem, ten tijde van zijn aanstelling als Commissaris van de Koning in 2010, het begrip ‘Oer-IJ’ geheel onbekend was. In eerste instantie dacht hij dan ook dat het ging om het ‘legsel van een die’. Inmiddels weet hij beter.

Bij de presentatie was ook RTV IJmond aanwezig. De lokale omroep maakte bovenstaande reportage met interviews met diverse hoofdrolspelers in de totstandkoming van de Atlas.

Klik op de hoofdfoto bovenaan dit artikel voor de reportage.

Reacties

Cookieinstellingen