Alkmaar start weer campagne tegen meeuwenoverlast

Foto: Wim Meijer Fotografie

Al jarenlang vormen de meeuwen voor veel inwoners en bedrijven in de Kaasstad een bron van ergernis. Wakker worden van het gekrijs is daar één van, vervelender is wellicht het feit dat der meeuwen vuilniszakken opentrekken, veel poepoverlast veroorzaken en met een beetje pech ook nog nu en dan brutaal een ‘harinkje scoren’ (met ui) bij een viskraam.

De gemeente Alkmaar probeert nu al enkele jaren die overlast terug te brengen. Niet eenvoudig, want meeuwen zijn wettelijk beschermd. En daarom wordt er ook een beroep gedaan op de bewoners van Alkmaar, bijvoorbeeld om maatregelen te nemen om te voorkomen dat men een nest op het dak krijgt.

Nestelen
Meeuwen zoeken vanaf april/mei naar een geschikte plek om te gaan broeden. De laatste veertig jaar vinden ze die steeds vaker in de stad. Daar zijn nu eenmaal veel veilige en beschutte plekjes te vinden. Vooral op platte daken, dakkapellen en half schuine daken.Tips om de overlast te voorkomen
Wethouder Marcel van Zon: ‘Vanuit de gemeente ondernemen we van alles om overlast te verminderen; zo zijn inmiddels op veel plekken, waaronder in de binnenstad, ondergrondse vuilcontainers geplaatst. Dit voorkomt zwerfafval op straat. Afval is een belangrijke voedselbron voor meeuwen. Ook heeft de gemeente een campagne over hoe meeuwenoverlast in eerste instantie te voorkomen en tegen te gaan. Als gemeente kunnen we dit niet alleen, we hebben ook de hulp van de Alkmaarders nodig. Er zijn veel dingen die u zelf kunt doen om meeuwenoverlast te verminderen.’

  • Voorkom rommel: Gebruik ondergrondse containers voor uw afval. Gooi geen troep, oud brood of ander (eetbaar) afval op straat.
  • Niet voeren: Voer meeuwen niet! Zolang er voedsel is voor meeuwen, zullen ze de stad niet verlaten. Meeuwen hebben geen extra voer nodig. Voeren is ongezond voor de dieren en het trekt ook ongewenste diersoorten aan. Het kan ook leiden tot geluidsoverlast en agressief gedrag van de meeuwen.
  • Voorkom dat meeuwen op uw dak nestelen: In het voorjaar starten meeuwen met paren vormen en nestelen. Als ze eenmaal op een dak zitten mag het nest niet meer verwijderd of vernield worden. Ga vanaf maart tot eind juni regelmatig uw dak op en veeg het schoon. Een dak dat leeg is en geen schuilhoekjes heeft maakt het minder aantrekkelijk voor meeuwen om een nest te bouwen. Dit werkt het best als u deze actie samen met uw buren doet.

Wat te doen als je toch een nest op je dak krijgt?
Heb jij een nest met eieren op je dak? Let op: Dit mag je niet verwijderen! De gemeente heeft samen met Haarlem en Leiden een speciale ontheffing om ook andere methoden in te zetten in de strijd tegen meeuwenoverlast. Een erkend bedrijf mag pas gelegde eieren in biologische olie dopen, om te voorkomen dat ze uitkomen. Dat kan alleen als het ei net gelegd is. De gemeente subsidieert nestbeheer en werkt hierin samen met een gecertificeerd bedrijf.

Meer informatie over wat u (samen met uw buurt) kunt doen aan meeuwenoverlast en over wat de gemeente doet, staat op www.Alkmaar.nl/meeuwen.

Poster
Download de poster en hang deze op bij uw huis of in de hal van uw flat/appartementengebouw zodat uw buren ook op de hoogte zijn.

Reacties

Cookieinstellingen