André Hoogeboom heeft niemand beledigd

Foto: eigen foto

 

De Alkmaarse journalist André Hoogeboom (61) is vrijgesproken van belediging van leden van de Onafhankelijke Partij Alkmaar en het college van B & W van Alkmaar. Geëist was een boete van 750 euro en een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur.

Hoogeboom heeft eind 2013 het cultuurbeleid van OPA, in casu haar wethouder Anjo van de Ven gehekeld in zijn blog op de website www.go72.nl. OPA maakte vroegtijdig een einde aan cultureel centrum Yxie met het Lucebert Museum en Hoogeboom vond dat veel hebben van nazi- en Kulturkammerpraktijken.

Volgens de rechtbank in Alkmaar is Hoogeboom in deze ‘bijdragen aan het politieke debat’ niet nodeloos grievend of beledigend geweest. Dat geldt ook voor zijn opmerking dat bij de OPA doodgoeie mensen zitten (…). ‘Er zit zelfs een huisschilder bij’. De vorige week vertrokken fractievoorzitter Ben Bijl oefent dat vak uit en meende dat de journalist hem over een kam schoor met Hitler.

Hitler

Het vonnis: “Bijl zegt zelf dat hij niet wist hoe Hoogeboom dat bedoelde. Het is in elk geval niet opzettelijk beledigend geweest. Daarenboven is het niet zeker dat Hitler huisschilder was.” Hoogebooms advocaat Babur Beg zei veertien dagen geleden tijdens de zitting al: “Luceberts vader was ook huisschilder; daar verwees mijn cliënt naar.”

Dat Van den Ven en Bijl zich beledigd voelden, is in de ogen van de rechters nog voorstelbaar. Maar dat diezelfde subjectieve ervaring  burgemeester Piet Bruinooge verleidde om aangifte te doen van belediging van B & W, snapt het rechtscollege niet. “Bruinooge of B & W worden helemaal niet genoemd in Hoogebooms stuk.” Daar staat ‘Vervang de nazi’s door OPA en Duitsland voor Alkmaar en je komt op dezelfde kunstfilosofie uit’.

De verdachte was, net als tijdens de twee zittingen, afwezig bij de uitspraak. Hij heeft de afgelopen zestien maanden grote schade geleden, financieel en zakelijk, en wil zijn woede niet in het openbaar tonen. Beg onderstreepte nog maar eens dat de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid hebben gewonnen.

Cookieinstellingen