Jongerencoach: ‘Ten onrechte onbeschuldigd’

De aanslag op Charlie Hebdo.
De aanslag op Charlie Hebdo.
Foto: en.wikipedia.org

“Jullie verdienen het om afgeknald te worden, net zoals in Frankrijk.” Deze woorden waren volgens de Alkmaarse oud-voetballer en jongerencoach Brahim Aoulad-Lfadil voldoende om hem tot jihadist te bestempelen.

RTV Noord-Holland sprak met Brahim, die uit zijn functie is gezet, omdat hij jongeren zou aanzetten tot radicalisering. Dat gebeurde, aldus de Alkmaarder tegen de regionale nieuwszender, naar aanleiding van die uitspraak verwijzend naar het Charlie-Hebdodrama in Parijs.

In januari viel de politie zijn ouderlijk huis binnen, op zoek naar zijn broer. Brahim vertelt aan RTVNH dat hij bij de inval ernstig mishandeld werd door de politie. Dit zou gebeurd zijn, terwijl hij wel deed wat de politie hem opdroeg. Na de mishandeling maakte hij de vergelijking met agenten in Frankrijk. Kort daarop werd hij met verlof gestuurd bij zijn baan als jongerencoach. De gemeente vreesde dat hij betrokken was bij islamitisch extremisme.

Burgemeester Piet Bruinooge uitte de vermoedens zelfs in de pers. Tegen RTVNH zei hij eerder deze maand dat er signalen waren dat ‘er mogelijk radicalisering aan de hand is’  bij de jongerencoach.

Smaad

De jongerencoach pikt dit nu niet langer. Hij heeft aangifte gedaan van smaad tegen de Alkmaarse burgemeester en het college van wethouders. “Doordat ik ten onrechte van radicalisering word beschuldigd kan ik mijn werk als jongerencoach niet meer doen. Ik vind het verschrikkelijk en vreselijk onrechtvaardig”, laat hij aan RTVNH weten.

Uit een vertrouwelijk politierapport blijkt volgens burgemeester Bruinooge van Alkmaar, dat de 28-jarige Brahim Aoulad-Lfadi jongeren aanzet tot radicalisering. Inzage in het rapport is echter niet mogelijk. Ook de advocaat van Brahim mag het rapport niet inzien.

Sinds de beschuldigingen openbaar werden is Brahim met verlof. Hij mag voor zijn werkgever (de Stichting Vakwerk) wel in Den Helder aan de slag, maar dat wil hij niet. Brahim is bang dat hij nooit meer aan de slag komt als jongerenwerker nadat zijn contract in juni beëindigd wordt.

Burgemeester Bruinooge mag niet zeggen waarop de beschuldigingen van radicalisering zijn gebaseerd. Hij heeft nog niet gereageerd om de aangifte van laster en smaad, besluit RTVNH.

Cookieinstellingen