Langs scholen bij opening wandelseizoen

Onderwijs in Kaasstad.
Foto: www.hvalkmaar.nl

Leren in Alkmaar is de titel van de eerste wandeling in het nieuwe seizoen van de Historische Vereniging Alkmaar. De route voert morgenavond langs plaatsen waar vanaf de middeleeuwen tot in de huidige tijd les gegeven wordt aan Alkmaarders.

De HVA-gidsen zullen aangeven hoe er met scholen is geschoven in de stad. Er werd openbaar, katholiek, protestants, Joods en neutraal les gegeven. De sociale status speelde daarnaast een vaak belangrijke rol. “Denk eens aan de naam klompenschool. Ook of je een jongen of een meisje was kon de schoolkeus bepalen.”

Landelijke wetgeving zorgde voor nieuwe schooltypen en deze werden ook in Alkmaar opgericht. Tevens wordt aandacht besteed aan het onderricht in lichamelijke en kunstzinnige vaardigheden.”Waar haalden de Alkmaarders bijvoorbeeld de studieboeken vandaan?”

“Kortom, als u iets wilt leren over hoe Alkmaarders door de eeuwen heen wijzer, handiger en artistieker werden, dan is deze wandeling een aanrader.” Morgen (7 april) is de start om 19 uur voor het Murmelliusgymnasium aan de Bergerhout. Deelname is gratis.

 

Reacties

Cookieinstellingen