Restauratie grote orgel afgerond

11 apr 2015, 6:44 Nieuws
orgel
commons.wikimedia.org

Het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel in de Grote of Sint Laurenskerk wordt vandaag weer in gebruik genomen na een grondige restauratie. Tussen 16.30 en 18.30 uur is er een gratis concert op het wereldberoemde orgel.

Vanaf augustus 2014 heeft Flentrop Orgelbouw uit Zaandam hard gewerkt aan de restauratie van het door loodcorrosie aangetaste pijpwerk. De afgelopen maanden zijn alle 4000 pijpen weer teruggekeerd in het instrument en heeft de intonatie en stemming ervan plaatsgehad.

De organisten Pieter van Dijk en Frank van Wijk bieden vanaf half vijf een gevarieerd programma onder het thema ‘Muziek voor de koning der instrumenten’. Ze spelen werken uit de Franse barok (Guilain en Marchand), de noord-Duitse Barok (Buxtehude en Bruhns) en, muziek van Johann Sebastian Bach.

Martelaar

Op de hoogste punt van de stad, aan het begin van de Langestraat, staat de Grote Sint Laurenskerk. Gewijd aan een van de belangrijkste martelaren van het christendom, en gebouwd tussen 1470 en 1520 met natuursteen uit Brabant en het Duitse Bentheim.

De Sint Laurens is een basiliek in de stijl van de Brabantse gotiek. De hoogte van het gebouw is 35 meter, het kruis meet 85 bij 56 meter. Binnen treft men twee wereldberoemde orgels aan. Het Koororgel of Van Covelensorgel, genoemd naar bouwer Jan van Covelens (1470-circa 1532) is het oudste, nog bespeelbare orgel van Nederland. In 2011 was het 500 jaar geleden dat dit meesterwerk tegen de noordelijke muur van de kerk werd geplaatst.

Het Van Hagerbeer/Schnitger- of grote orgel werd in 1645 voltooid. Laatste bouwer was Jacobus Caltus van Hagerbeer. Van 1723 tot 1725 was Frans Caspar Schnitger verantwoordelijk voor de restauratie en uitbreiding. ’s Zomers worden ze beide intensief bespeeld, bijvoorbeeld tijdens het Orgelfestival en het grote orgel dus vandaag.

De kerk is tegenwoordig een centrum voor kunst, cultuur en maatschappelijke activiteiten. Met een vlakke vloer van 2500 vierkante meter, geheel voorzien van verwarming en volledig toegankelijk voor invaliden. Zodoende is het een geschikte ambiance voor beurzen, kerstmarkt, concerten, lezingen, huwelijken en tentoonstellingen.