Sportbonden werken samen met gemeente

Wordt wethouder De Baat (midden) opgeofferd?
Foto: Rob Verhagen

‘De aantrekkingskracht van Alkmaar op sporttalent groeit’, tettert de gemeente, nu drie sportbonden een meerjarige samenwerkingsovereenkomst hebben ondertekend met de gemeente Alkmaar.

Talentvolle hardlopers, handballers en triatleten uit de wijde omtrek zijn daarmee in Alkmaar de komende jaren verzekerd van extra trainingsmogelijkheden onder professionele begeleiding.

Met de toevoeging van opleidingsplekken voor hardlopers, handballers en triatleten telt Alkmaar maar liefst tien regionale trainingscentra (RTC’s). Sportwethouder Peter de Baat (VVD) is een tevreden mens. “De ambitie van Alkmaar is om in 2018 structureel tot de beste vijf talentregio’s van Nederland te behoren. Met de huidige tien RTC’s is Alkmaar alvast dé grootste opleidingsplek in Noord-Holland. Een stevig fundament om onze ambitie te realiseren.”

Sportmetropool

De gemeente doet dit niet in haar eentje, benadrukt de wethouder. “Zonder sportverenigingen en -bonden zijn we nergens. Of neem een instituut als scholengemeenschap Willem Blaeu; veel sporttalenten gaan daar naar school. Dat alles tezamen maakt van Alkmaar een sportmetropool. Dat maakt Alkmaar Sportstad.” Waarbij ook de ontwikkeling van de Westrand een rol speelt. Momenteel werken ze daar hard aan De Meent, een modern en multifunctioneel sportcomplex.

De regionale trainingscentra bieden sporttalenten in Noord-Holland trainings- en wedstrijd- programma´s onder regie van nationale sportbonden. Daarbij kunnen zij gebruik maken van de best mogelijke begeleiding en faciliteiten om door te stromen naar de topsport.

“We willen met het programma Alkmaar Sportstad bereiken dat mensen op ieder niveau aan sport kunnen doen”, zegt De Baat. “Jonge talenten worden later de cracks die de jeugd als voorbeeld gaan dienen om ook te gaan sporten. En jong geleerd is oud gedaan.”

AZ

Vergeten is gemakshalve de verloren strijd om het AZ-opleidings- en trainingscomplex in Alkmaar te behouden. De voetbalclub had schoon genoeg van de gemeentelijke handelwijze (en in ’t bijzonder die van de wethouder) en verkaste naar Zaanstad.

 

Reacties

Cookieinstellingen