Zes Krusemannen in een museum

Een van de romantische portretten.
Foto: Stedelijk Museum Alkmaar

Stedelijk Museum Alkmaar toont van 18 april  tot 2 augustus (in samenwerking met Museum Jan Cunen, Oss) een uitgebreid overzicht van vijf kunstbroeders. Dat zijn de neven en achterneven Cornelis, Jan Adam, Fredrik Marinus, Hendrik Dirk en Jan Theodoor Kruseman.

Voor het eerst in de geschiedenis zijn circa 60 van hun werken van hoge kwaliteit, vol romantisch sentiment, sfeer en kleur, samengebracht in een tentoonstelling. Ieder van de kunstenaars zocht en vond zijn eigen artistieke weg: zo liet Cornelis zich inspireren door roemrijke Italiaanse voorgangers, werkte Jan Theodoor graag aan zee en haalde Hendrik Dirk zijn inspiratie uit het Amerikaanse landschap. De werken vormen een samenvatting van de romantische tijdgeest, verpakt in Hollands realisme.

De tentoonstelling Kruseman – Kunstbroeders uit de romantiek leidt de bezoeker langs een keur aan indrukwekkende romantische portretten en andere werken. Een hoogtepunt vormt een staatsieportret van koning Willem II. Daarnaast zijn er idyllische landschappen, Italiaanse volkstaferelen, historische scènes, woeste zeegezichten en etsen van Nederlandse en Amerikaanse landschappen te zien. De vele bruiklenen uit binnen- en buitenland geven samen een verrassend en kenmerkend beeld van de romantiek en van de veelzijdigheid van de leden van de familie Kruseman.

Bijbel

Cornelis Kruseman (1797 – 1857) schilderde talloze portretten, thema’s uit de bijbel, de vaderlandse geschiedenis en Italiaanse volkstaferelen. Speciaal voor de tentoonstelling zijn diverse stukken gerestaureerd, waaronder een groot schilderij van de Kruisdraging en een zelfportret.

Jan Adam Kruseman (1804 – 1862) portretteerde de fine fleur van de Nederlandse samenleving. Het staatsieportret van koning Willem II is voor deze gelegenheid uit de Tweede Kamer geleend. Dit imposante en grote werk is voor het eerst voor het grote publiek te zien. Naast portretten, onder andere van personen in Franse of Oostenrijkse traditionele kledij, schilderde Jan Adam net als zijn neef en leraar Cornelis Kruseman Bijbelse en vaderlandse historiestukken.

Fredrik Marinus Kruseman (1816 – 1882) is de meest onbekende Kruseman en de eenling binnen de familie, waarmee vrijwel geen contact werd onderhouden. Deze leerling van Barend Cornelis Koekkoek maakte in zijn woonplaats Brussel talloze romantische landschappen. Hierin verbeeldde hij de nietigheid van de mens ten opzichte van de natuur, bijvoorbeeld door de ruïnes die hij schilderde. Zo is er in de tentoonstelling het fraaie voorbeeld te zien van de ruïne van het Valkhof uit Nijmegen.

Zee

Jan Theodoor Kruseman (1835 – 1895) ambieerde aanvankelijk een carrière op zee, maar al na zijn eerste reis besloot hij dat hij de zee liever tot onderwerp van zijn kunst koos. Van het kleine verfijnde oeuvre dat van deze kunstenaar bewaard is, vormt Gezicht op Dover een goed voorbeeld.

Hendrik Dirk Kruseman van Elten (1829 – 1904) is een van de eerste Nederlandse kunstenaars die in Amerika furore maakte. Hij had zijn atelier in het beroemde Tenth Street Studio Building, waar ook coryfeeën als Winslow Homer en Frederic Church werkten. Hendrik Dirk vervaardigde vooral landschappen, in olieverf, aquarel en in ets. Deze laatste soms op uitzonderlijk groot formaat. Hij schonk een omvangrijke collectie van zijn werken aan Stedelijk Museum Alkmaar, zijn geboorte stad. Voor het eerst zal een groot deel hiervan te zien zijn op een Nederlandse tentoonstelling.

Ouderwets of kitscherig is de romantiek al lang niet meer: de afgelopen tien jaar staat de stroming juist weer volop in de belangstelling. Stedelijk Museum Alkmaar en Museum Jan Cunen maken met deze tentoonstelling dan ook graag een statement in hun keuze voor deze wat vergeten schilders en deze stijl.

Activiteiten

Tijdens de tentoonstelling Kruseman. Kunstbroeders uit de romantiek wordt er elke zondag een inlooprondleiding gehouden. Deze rondleiding start om 12 uur en is gratis (maximaal 20 personen). Rondleidingen op andere tijden zijn op aanvraag mogelijk. Ook is er een gratis audiotour voor de smartphone beschikbaar. Bij 20 werken in de tentoonstelling krijgt de bezoeker uitgebreide uitleg via deze leuke app. Marjan van Heteren, samensteller van de tentoonstelling en medeauteur van de catalogus houdt op 21 april een lezing in het Alkmaars Historisch Café.

Kijk voor alle informatie op www.stedelijkmuseumalkmaar.nl.

 

Reacties

Cookieinstellingen