Bende stal voor tienduizenden euro’s

Buit bandieten gepakt.
Foto: pixabay.com

Het rechercheteam dat begin april elf verdachten aanhield in een onderzoek naar mobiel banditisme nam in datzelfde onderzoek enkele duizenden gestolen goederen in beslag met een waarde die loopt in de tienduizenden euro’s.

Sinds oktober 2014 doet de politie onderzoek naar verschillende bendes die zich schuldig maken aan mobiel banditisme. In februari kwam de groep in het zicht die begin april opgepakt werd. Vier verdachten zitten nog vast, de overige zijn heengezonden maar blijven wel verdachte in het onderzoek.

Doorzoeking

Op 31 maart werden drie Roemeense verdachten tijdens hun strooptocht op heterdaad aangehouden met een voertuig vol gestolen goederen in Alkmaar. Een doorzoeking in een pand in Egmond aan Zee waar zij verbleven leidde naar de aanhouding van nog zes andere verdachten, waarvan het merendeel Roemeens.

Bij de doorzoekingen stuitte de politie op grote aantallen bigshoppers vol met cosmetica, verzorgingsproducten, gereedschap en parfums. Alles is in beslag genomen voor onderzoek. In het onderzoek werden ook twee Afghaanse helers aangehouden, 39 en 43 jaar oud. Beide namen gestolen spullen af van verschillende Roemeense groepen. Afgelopen week verrichtte het team wederom verschillende doorzoekingen, waaronder in de woning van een verdachte en op de zwarte markt in Beverwijk.

 

Deel van de buit die politie vond.
Deel van de buit die politie vond.

In totaal hield de politie in april vier Roemeense vrouwen aan in de leeftijd van 20 tot 32 jaar oud en vijf mannen in de leeftijd van negentien tot 39 jaar. Zij worden verdacht van diefstal, heling en deelname aan een criminele organisatie. Vier verdachten zitten nog vast.

Banditisme

De term mobiel banditisme wordt gebruikt wanneer er sprake is van een (internationaal) rondtrekkende dadergroep die zich stelselmatig probeert te verrijken door middel van vermogenscriminaliteit. Het kan hierbij ook gaan om personen die voor langere tijd in het buitenland verblijven met als doel criminele activiteiten te plegen. Het misdaadgeld wordt in het thuisland besteed of geïnvesteerd.

Reacties

Cookieinstellingen