Verhaal van Vandaag: Met z’n allen in een rijtje… genieten van de sneeuw

Foto: Charles Duijff (screenshot)

Vandaag, dinsdag 22 januari 2019, hebben we geschiedenis geschreven: vandaag beleefden we de drukste spits aller tijden. Om 17.40 uur stond er maar liefst 2287 kilometer file. Daarmee is het vorige record ronduit verpletterd.

Het kan nog zo lastig zijn, maar een beetje leuk is het natuurlijk ook. Want mensen zijn gek op records. Dat verklaart ook het jaarlijkse succes van het beroemde Guinness Book of World Records. Welnu, vandaag konden ze bij Guinness hun hart ophalen, want we hebben op de Nederlandse autowegen een legendarisch  filerecord gevestigd. Rond de klok van half zes stond er in totaal 2287 kilometer file. Het vorige record dateert van 11 december 2017. Toen stond er ‘slechts’ 1461 kilometer. Het kàn dus gewoon niet anders dan dat dit record wel even blijft staan… net als al die auto’s!

Winterdienstregeling
De oorzaak: natuurlijk de sneeuw die vanmorgen via Zeeland ons land was binnenkwam en langzaam zijn weg vond in Noordoostelijke richting. En misschien kreeg de nood op de Nederlandse wegen ook wel een extra impuls door de NS, die al preventief inspeelde op het sneeuwprobleem door middel van een typisch geval van ‘gaan liggen voor je valt’. Gisteravond maakte de NS namelijk al bekend dat vandaag de zogenaamde Winterdienstregeling zou gelden, wat niet meer inhield dan dat ongeveer de helft van alle treinen uit zou vallen. Een rare situatie: terwijl de ANWB opriep om vooral de auto te laten staan en gebruik te maken van het Openbaar Vervoer, riep het Openbaar Vervoer dat ze de dienstregeling ongeveer zouden halveren.

Verkeersinfarct
Waar dit alles toe leidde werd nu in de late middag en begin avond snel duidelijk: indrukwekkende verkeersproblemen en een tot de verbeelding sprekend filerecord. Of dat ooit nog gebroken gaat worden? Ik vrees dat het een kwestie van tijd is. We zitten immers in een tijd van economische groei, en files groeien meestal met de economie mee. Je zou kunnen stellen dat dat het enige positieve puntje was dat kleefde aan de verleden crisis. Tja, als je dan mag kiezen, geef dan die files maar!

Eerste file
Al met al is file een verschijnsel geworden dat niet meer weg te denken is. Iedere ochtend wordt er wel een paar honderd kilometer fileleed via de ether over ons uitgestrooid. Dat is dan in ieder geval een verworvenheid van de laatste 60 jaar. Want vóór die tijd hadden we in Nederland nog nooit van een file gehoord.

Om precies te zijn: Op 29 mei 1955 kon Nederland zich verheugen over het feit dat er voor de eerste keer 50.000 auto’s klem stonden op de rotonde bij Oudenrijn.  En dat, terwijl heel Nederland in op dat moment 268.000 auto’s telde. Wat vooral speciaal was: het was niet eens een werkdag.  Het was op eerste Pinksterdag, en klaarblijkelijk had ruim 20% van de autobezitters besloten om gelijktijdig naar de Veluwe te gaan. Daarmee werd in één klap niet de Veluwe, maar de file zelf de grootste toeristische trekpleister van die dag.

Bermtoerisme
Veel mensen parkeerden de auto in de berm of op de vluchtstrook, haalden de tuinstoelen uit de achterbak en gingen gezellig ‘autootjes kijken’. Daarmee was het bermtoerisme geboren.

Wat nu ondenkbaar zou zijn is, dat ondanks het ongemak van de file, Nederland werd bevangen door een soort van trots. De file bevestigde voor de mensen dat Nederland met al die auto’s een modern land geworden was en meetelde in de Westerse wereld.

Tijd om te genieten
Inmiddels ervaren we helemaal niets romantisch meer aan een file, hoewel, aan zo’n record van boven de tweeduizend kilometer ‘blik op een rijtje’, zie ik er toch wel een beetje een positieve kant. We leven in een tijd van drukte en hectiek, van rennen van hot naar her. En zie nu, opeens ben je veroordeeld tot een paar uurtjes sukkelen langs de snelweg. Tijd om naar de radio te luisteren, om te genieten van de mooie sneeuwtaferelen, tijd om te verlangen naar man- of vrouwlief en de ‘kids’ en… àls je dan thuiskomt na die ‘overdosis A2’ dan lijkt dat pilsje extra koud en smaakt die warme maaltijd lekkerder dan ooit.

Hoezo fileleed! Ik zou zeggen: Geniet ervan!

Reacties