Strand Schiermonnikoog opgeruimd door 170 boswachters

Foto: Natuurmonumenten

Gisteren struinden 170 boswachters van Natuurmonumenten het oostelijk deel van Schiermonnikoog af, om nog voor het broedseizoen rommel van de containerramp op lastig te bereiken plekken op te ruimen.

Veel hulp
Het opruimen van het slechter bereikbare deel van het eiland vroeg om een professionele aanpak en dat gebeurde gisteren in vier grote groepen. ‘In de eerste weken is de meeste troep opgeruimd, maar het eiland is nog lang niet schoon.’ Directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten deed daarom een appel op medewerkers en vrijwilligers om een dag te komen helpen. ‘Het is hartverwarmend dat zoveel mensen reageerden. Veel van hen zijn een dag eerder afgereisd of stonden om half zeven vanmorgen al bij de boot, ondanks het gure weer.’

Plastic ramp
De containers die op 2 januari boven de Waddeneilanden overboord sloegen, veroorzaakten een enorme ramp. ‘Tijdens een eerder bezoek dit jaar aan Schiermonnikoog zag ik met eigen ogen de gevolgen van de containerramp,’ reageert Van den Tweel geëmotioneerd. ‘De grote voorwerpen zijn redelijk eenvoudig op te ruimen, maar veel verpakkingsmateriaal en de plastic korrels liggen nog overal.’ Op Schiermonnikoog is de afgelopen weken door de gemeente, samen met eilanders en spontane hulp van vrijwilligers veel gedaan om het strand schoon te maken. Ondanks alle inzet is het strand nog niet schoon. Het winterse weer maakt opruimen op de afgelegen plekken tussen paal 10 en de Balg moeilijk en in sommige gevallen ook gevaarlijk.

Gecoördineerde actie
De opruimactie van donderdag richtte zich met name op het verwijderen van het verpakkingsmateriaal dat de strandvlakte en duindoorns is ingewaaid. ‘We organiseren één actie en hopen hiermee het eiland voor het broedseizoen zo schoon mogelijk te krijgen. We hebben deze actie afgestemd met de burgemeester en krijgen ondersteuning van eilander boeren en aannemers. Ze zorgen voor transport van de mensen naar de plekken waar opgeruimd wordt.’

Microplastics
Voor de kleine korrels zoekt Natuurmonumenten samen met de gemeente nog naar een oplossing. Ondertussen blijkt dat er geen 291 containers over boord sloegen, maar minstens 345. Natuurmonumenten verwacht dat de komende maanden nog regelmatig troep zal aanspoelen.

Reacties