20e bevrijdingsfestival in de Hout

Stille tocht 2014 op Ritsevoort.
Stille tocht 2014 op Ritsevoort.
Foto: Fotostudio Wick Natzijl

De nationale dodenherdenking op maandag 4 mei is op vier plaatsen in ‘Groot Alkmaar’. Daarnaast heeft in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar herdenkingsconcert ‘Peace of music’ plaats. Op 5 mei is er in de Alkmaarderhout voor de 20e keer een bevrijdingsfestival en in De Rijp een bevrijdingsfeest.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Grote Sint Laurenskerk op 4 mei om 19 uur spreekt burgemeester Piet Bruinooge de herdenkingsrede uit. Leerlingen van de theaterafdeling van Artiance noemen de namen van 42 Alkmaarse verzetsmensen die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog en van vier niet Alkmaarse verzetsmensen die op 17 november 1944 zijn gefusilleerd op de plek waar nu het monument staat aan de Harddraverslaan.

Het regionaal jeugdorkest Artiance onder leiding van Otto de Jong verzorgt de muziek en stadsorganist Pieter Van Dijk sluit de bijeenkomst af met bespeling van het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel.

Stil

Aansluitend om 19.37 uur, vertrekt de stille tocht vanaf de Koorstraat naar het monument aan de Harddraverslaan voor de kranslegging door burgemeester en mevrouw Bruinooge namens de Alkmaarse bevolking. Om 20 uur is er twee minuten stilte, en daarna het defilé langs het monument met gelegenheid om bloemen te leggen. Aan deze plechtigheid verlenen stedelijk harmonieorkest SDG Alkmaar en scoutinggroep De Geuzen medewerking.

Later die avond, om 21.15 uur geven Musicians without borders in de Grote Sint Laurenskerk, een concert. In ‘Peace of music’ mengen topmusici van verschillende nationale, etnische en religieuze achtergronden elementen uit verschillende muziekgenres en culturen, waarbij grenzen vervagen. Onder anderen Shura Lipovsky, vertolkster van het Jiddische lied, de Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko, Mehmet Polat, virtuoos op de ud (oosterse luit) en de violisten Bert Vos en Oene van Geel treden op. Toegang € 10,–, kaarten via www.theaterdevest.nl.

Om 19.20 uur vertrekt een stille tocht vanaf de rooms-katholieke kerk aan de Herenweg in Oudorp naar het monument aan de Bovenweg. Leden van de colleges van Alkmaar en Langedijk leggen daar een krans.

Stompetoren

Om 19.30 uur verzamelen de belangstellenden zich in Het Scherm Wapen. Om 19.50 uur vertrekt het gezelschap naar het monument bij de kerk waar om 20 uur twee minuten stilte wordt gehouden. Aansluitend is de kranslegging en het defilé langs het monument. In de kerk worden het Australische en Engelse volkslied gespeeld, speeches gehouden en laat de Schermer jeugd zich zien. De Schermer fanfare zorgt voor de muziek.

Kranslegging bij monument.
Kranslegging bij monument.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Rijp om 19 uur houdt historicus en Cees Vasseur een lezing onder de titel, ‘De Tweede Wereldoorlog, een blijvende herinnering’. Vasseur staat stil bij het Nederlandse verzet tegen de Duitse bezetter in WOII en hij gaat in op de verzetsdaden van de jonge Alkmaarse verzetsman Fritz Conijn. Hij werd in september 1944 op 21-jarige leeftijd gefusilleerd. Aansluitend is de stille tocht naar de katholieke begraafplaats gevolgd door kranslegging en twee minuten stilte om 20 uur. Wielerclub Tandje Erbij vormt een erehaag, waarna de fietsers naar Wageningen vertrekken om het bevrijdingsvuur op te halen. Het gezelschap loopt naar het monument nabij Noordeinde waar bloemen worden gelegd.

Op 5 mei wordt op en rond het Jan Boonplein in De Rijp 70 jaar bevrijding gevierd. Om 9.30 uur ontsteekt burgemeester Bruinooge het bevrijdingsvuur dat Tandje Erbij ’s nachts van Wageningen naar De Rijp heeft gehaald gebracht. Om 10 uur start het bevrijdingsconcert met een gevarieerd aanbod aan artiesten, waarna om 12 uur een puzzel-wandeltocht voor jong en oud start. Van 14 tot 21 uur is er bevrijdingspop op het gasfabriekterrein met optredens van DJ Vince, Poor mans limo en The Spocks.

Hout

Het ‘5 mei comité Alkmaar’ houdt voor de 20e keer in de Alkmaarder Hout een bevrijdingsfestival met veel muziek van 12.15 tot 20.15 uur. Kinderen kunnen zich laten schminken, vredesduiven maken en sporten. Daarnaast is er weer een informatiemarkt met Bits of freedom, COC, Amnesty International en het Rode Kruis.

Lopers van atletiekvereniging Hylas, politie en brandweer halen in Wageningen het bevrijdingsvuur op en brengen dat in een lange nachtelijke estafette van 150 kilometer naar het festivalterrein. Daar ontsteekt de burgemeester om 13.30 uur het Alkmaarse bevrijdingsvuur. Zie voor het volledige programma en de programmering van de bands www.5meialkmaar.nl.

Cookieinstellingen