Duo krijgt herdenkingsplek terug

Noordeinde heeft herdenkingsplek terug.
Noordeinde heeft herdenkingsplek terug.
Foto: commons.wikimedia.org

Het kruis dat in Noordeinde, gemeente Alkmaar, al bijna zeventig jaar de plek markeert waarop twee verzetshelden hun leven gaven voor de vrijheid, is gerestaureerd teruggeplaatst.

Zo kregen Lou Beumer en Willem Woestenburg hun herdenkingsplek terug. De Duitsers schoten beide mannen dood op 6 februari 1945. Ze waren betrapt terwijl ze neergehaalde Engelse piloten in veiligheid wilden brengen.

Al vrij snel na de fatale datum plaatsten omwonenden een herdenkingskruis op de plaats waar Beumer en Woestenburg de dood vonden. Toen het gemeentebestuur een bezoek bracht aan de ‘nieuwe’ kernen die per 1 januari onderdeel uitmaken van ‘Groot Alkmaar’, zagen ze dat het kruis dringend aan onderhoud toe was. Dat is in de afgelopen maanden uitgevoerd.

In het bijzijn van familie van beide verzetsmannen onthulde wethouder Peter de Baat het naamplaatje op het kruis. “Zouden wij, als we voor die keuze zouden staan, dezelfde moed op weten te brengen als deze mannen?” vroeg hij zich hardop af. “Laten we nooit vergeten hun verhaal en dat van vele anderen te blijven vertellen. Dwingelandij en onvrijheid liggen nog steeds op de loer en vereisen voortdurend onze inzet en waakzaamheid.”

Dodenherdenking

Zoals we gisteren al meldden, wordt op 4 mei op de katholieke begraafplaats in De Rijp een krans gelegd bij de graven van Beumer en Woestenburg. Vanaf 18.45 uur is de Grote Kerk van De Rijp geopend, waar om 19 uur historicus en jurist Cees Fasseur een lezing geeft met als titel ‘De Tweede Wereldoorlog – een blijvende herinnering’. Fasseur, zelf opgegroeid in een Jappenkamp in Nederlands-Indië, besteedt in zijn verhaal aandacht aan Fritz Conijn, een Alkmaarse verzetsheld.

Om 19.50 uur gaan de aanwezigen naar de katholieke begraafplaats voor de kranslegging. Om 20.00 uur volgen twee minuten stilte. Bij het verlaten van de begraafplaats vormt fietsclub Tandje Erbij een erehaag waarna ze op pad gaan om in Wageningen het bevrijdingsvuur op te gaan halen in Wageningen. Aansluitend worden bloemen gelegd bij het monument in Noordeinde.

 

Cookieinstellingen