Heeft inspectie gezondheidszorg juist gehandeld?

Tromp diende hoge dosis medicijnen toe.
Foto: commons.wikimedia.org

De Alkmaarse bestuursrechter buigt zich morgen (23 april) over de zaak-Tuitjenhorn. Althans, over de vraag of de inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) de regels goed heeft gevolgd door het bezwaar af te wijzen op het bevel aan huisarts Nico Tromp om zeven dagen te stoppen met de praktijk.

In het Alkmaarse gerechtsgebouw staan morgen de huisartsenpraktijk Tuitjenhorn, wijlen Nico Tromp en zijn weduwe, dr. Anneke Tromp-Schaap, tegenover de IGZ.  In augustus 2013 heeft Tromp een hoge dosis medicijnen toegediend aan een terminale patiënt die snel hierna kwam te overlijden.

Nadat hiervan melding is gemaakt bij de IGZ, heeft de inspectie het voorval gemeld bij het openbaar ministerie. Dat begon vervolgens een (strafrechtelijk) onderzoek. Later heeft de IGZ de huisartsenpraktijk een bevel gegeven. Dit bevel hield in dat Tromp zeven dagen zijn werk als huisarts niet mocht doen.

Hiertegen maakte Tromp bezwaar. De IGZ heeft dit bezwaar afgewezen. Daarop ging de weduwe namens de praktijk en haar in oktober 2013 overleden man in beroep bij de bestuursrechter. Die gaat morgen bekijken of de inspectie het bezwaar van de huisarts volgens de regels heeft afgewezen. Hij beoordeelt dus niet dat bevel zelf, noch de rol van het OM.

Reacties

Cookieinstellingen