Verlenging rijbewijs moeilijker

500 kilometer voor alle auto's, niet per wagen.
Foto: eigen foto

De gemeente Alkmaar is gestopt met de verkoop van de zogenoemde eigen medische verklaringen. Die zijn nodig voor de verlenging van het rijbewijs als iemand 75, 80, 85 of 90 jaar wordt. “De service voor ouderen wordt in de prullenbak gegooid”, aldus de SeniorenPartij Alkmaar.

Het centraal bureau rijvaardigheidbewijzen (CBR) beoordeelt of iemand van 75 jaar en ouder nog geschikt is om te rijden. Die beoordeling – die soms wel vier maanden kan duren – vindt plaats aan de hand van elf gezondheidsvragen op het formulier dat officieel heet ‘eigen verklaring met geneeskundig verslag (75+)’. Een deel vult de rijbewijshouder zelf in, een ander deel een arts.

De verklaring kost bijna 28 euro en is via de site van het CBR digitaal te kopen en in te vullen. Daarvoor is een digid nodig, en de aanvrager moet internetbankieren. En daar zit ‘m nu juist de knoop. Veel ouderen hebben beide middelen niet, sommigen willen er ook helemaal niet aan. De enige manier om dan nog aan een verklaring te komen, is via het gemeentelijk loket. Voor Alkmaarse 75-plussers is die mogelijkheid nu echter ook afgesneden, constateerde de Seniorenvereniging Alkmaar.

Akelig

Voorzitter C. Wiersma: “Dat Alkmaar stopt, heeft akelige gevolgen. Blijkens de ervaringen van een lid van ons worden ouderen op het stadskantoor nu voor de aankoop van zo’n verklaring doorverwezen naar het examencentrum van het CBR aan de Olympiaweg. Maar in tegenstelling tot andere examencentra in het land, verkoopt het Alkmaarse centrum de verklaring niet.” De senior in kwestie kreeg daar echter wel een advies: ‘Ga naar het gemeentekantoor van de gemeente Bergen, gevestigd aan de Jan Ligthartstraat in Alkmaar (sic). “Maar vertel er niet bij dat u uit Alkmaar komt”, was de waarschuwing die er bij kwam. Want dan gaat het alsnog mis.

Wiersma stuurde zijn noodkreet naar de SeniorenPartij Alkmaar. SPA-voorman Arie Epskamp aarzelde geen moment en stelde vragen op aan burgemeester en wethouders van Alkmaar. ‘Bent u het met de SeniorenPartij Alkmaar eens dat hier sprake is van een ongewenste afname van het serviceniveau aan onze ouder wordende inwoner?’; ‘Bent u bereid om op de kortst mogelijke termijn de verkoop van de eigen medische verklaring door de gemeente Alkmaar te hervatten?’

Epskamp: “De ouderen zitten met de handen in het haar. Actie is snel nodig van dit college, dat opereert met een programma dat nota bene heet ‘’t Wordt zomer’. Dat geldt dan niet voor de senioren in onze gemeente.”

De gemeente Alkmaar was niet bereikbaar voor commentaar.

 

seniorenpartijalkmaarlogo1-11

 

Reacties

Cookieinstellingen