AZ niet naar bekerfinale na dramatische strafschoppenserie

Retteketet hij moet er in... maar dan aan de andere kant ook ERUIT!

Na een wedstrijd die aanvankelijk in het voordeel van AZ leek te verlopen maar die steeds meer in de richting van Willem II kantelde, is het team van de aan het einde van dit seizoen vertrekkende trainer John van den Brom uitgeschakeld voor de KNVB-beker.

Het betekent dat de Alkmaarders niet voor de derde keer op rij naar de Kuip kunnen afreizen om daar op 5 mei de finale te spelen tegen Ajax, dat zich een dag eerder ten koste van Feijenoord plaatste voor het eindduel. Voor AZ had het een kwestie van ‘driemaal is scheepsrecht’ moeten worden na twee eerdere verloren finales in 2017 en 2018 tegen respectievelijk Vitesse en Feijenoord.

Geen vuiltje aan de lucht
Het mocht niet zo zijn. Na 23 minuten spelen in de eerste helft leek er gisteravond voor de Alkmaarders nog geen vuiltje aan de lucht. Toen opende Calvin Stengs de score door op zo’n 20 meter van het doel met een hard schot de bal in het doel van Willem II te laten verdwijnen. Daarna liet AZ het echter liggen. In de eerste helft kwamen beide ploegen niet verder wat slappe schoten.

Wedstrijd kantelt
In de tweede helft kantelde de wedstrijd in het voordeel van Willem II. De Tilburgers namen steeds meer het initiatief, wat zich uitbetaalde in de 64e minuut, toen Alexander Isak de gelijkmaker binnenschoot.

Ondanks het steeds toenemende veldoverwicht van de Tilburgers, waarbij AZ diverse malen goed weg kwam (een bal tegen de lat van Daniel Crowley en in de verlenging  Kristófer Kristinsson die de paal raakte) bleef de 1-1 op het scorebord staan, met als gevolg: strafschoppen.

Strafschoppenserie
De strafschoppenserie zorgde uiteindelijk voor de meest sensationele momenten van de wedstrijd. Wat voor AZ de kans moest zijn om alsnog de bekerfinale te bereiken liep uit op een compleet drama. Van de 5 penalty’s die de Alkmaarders namen werden er maar liefst drie gestopt door Willem II-doelman Timon Wellenreuther, terwijl de laatste strafschop (door Bjørn Johnsen) tegen de paal belandde.

Vierde bekerfinale voor Willem II
Voor Willem II betekent het dat de ploeg voor de vierde keer in de clubhistorie zich heeft geplaatst voor de bekerfinale. Eerder gebeurde dat in 1944, 1963 en in 2005, waarbij de eerste twee bekerfinales ook werden gewonnen door de Tilburgers. Het zou dus na 56 jaar zomaar de derde KNVB-beker kunnen worden voor Willem II, maar dan zullen ze wel op 5 mei moeten winnen van de Amsterdamse ‘Godenzonen’.