Michiel de Ruyter ‘vaart’ weer door Grote Sint Laurens

Michiel de Ruyter terug in kerk.
Foto: Rob Verhagen

Het scheepsmodel Michiel de Ruyter keert morgen (30 april), na een grondige restauratie terug in de Grote Sint Laurenskerk.

Het scheepsmodel zou volgens de overlevering verwijzen naar de zegetocht van Michiel de Ruyter naar Chatham, waar hij op 22 juni 1667 de ketting doorvoer en grote schade aanrichtte aan de Engelse vloot. Waarschijnlijk is dat niet helemaal waar, omdat het al twee weken na die datum op de inventarislijst van de kerk voorkomt.

Mogelijk heeft de kerkenraad er later pas die betekenis aangegeven. Het is een bijzondere miniatuur, omdat de beroemde Alkmaarse kunstenaar Caesar van Everdingen het heeft beschilderd. Hij heeft ook de grote taferelen op de orgelluiken van de kerk heeft aangebracht.

Perkament

Bijzonder is ook dat het enig overgebleven originele perkamenten zeil uit 1667 nog steeds op het schip is te zien. Het voorzeil heeft al die eeuwen overleefd, omdat het versierd is met een fraai gekalligrafeerd gedicht. In het gedicht wordt de roem van Michiel de Ruyter verkondigd. Op de spiegel van het scheepje staat de tekst: ‘De Ruyter is myn Naem’. Speciaal is verder de afbeelding van vier uitbundige dames op de ramen van de officiersverblijven aan de achterzijde. Mogelijk stellen zij de vier vormen van onkuisheid voor.

Het scheepjeheeft de afgelopen periode de kerk verlaten voor een grondige restauratie, die voor langdurig behoud van dit unieke stuk hard nodig was. Nu deze restauratie gereed is, wordt het morgenvroeg om half elf teruggehangen op de oorspronkelijke plek in de kerk. Daarbij is onder meer aanwezig de restaurator van het model, Ab Hoving. Alle Alkmaarders zijn van harte welkom.

Detail van gerestaureerd model.
Detail van gerestaureerd model.

Reacties

Cookieinstellingen