Gemeente redt productietuin van Hortus Alkmaar

Foto: Charles Duijff

Gemeente Alkmaar steunt Hortus Alkmaar met subsidie van een ton en biedt in nabijheid van Hortus gelegen perceel gemeentegrond te huur aan tegen ‘mooi prijsje’.

De Hortus in Alkmaar huurt diverse percelen grond die gezamenlijk de Hortus vormen. De eigenaar van het perceel waarop de productietuin is gesitueerd heeft echter aangegeven deze grond te willen ontwikkelen. Bij verkoop vraagt de eigenaar een bedrag van 1 miljoen euro.

(foto: Wim Meijer Fotografie)

Hiervoor heeft de Hortus een beroep gedaan op de Gemeente Alkmaar, die echter aangegeven heeft niet over de middelen te beschikken om deze aankoop te financieren. Wél heeft de gemeente nu een ander perceel grond te huur aangeboden om daar een nieuwe productietuin te kunnen ontwikkelen. Het betreft een kleiner perceel gemeentegrond in de nabijheid van de Hortus. De Hortus heeft wel 3 jaar de tijd nodig om het perceel geschikt te krijgen voor productie in verband met certificering. Om die periode te overbruggen heeft het college besloten om € 100.000,- verspreid over 3 jaar beschikbaar te stellen aan de Hortus.

(foto: Wim Meijer Fotografie)

Wethouder Paul Verbruggen: “De gemeente Alkmaar is trots op de Hortus en de bijzondere productietuin. We hebben er alles aan gedaan om een goede oplossing te vinden en zijn dan ook blij dat we samen met de Hortus een oplossing hebben gevonden om de tuin voor de toekomst te behouden.”

Hortus voorzitter Hans Cornelisse: “Het is fijn om te merken dat de gemeente met ons meedenkt en oplossingen aandraagt om de Hortus in Alkmaar te behouden. Wij hadden de tuin het liefst op de huidige kavels bij elkaar gehouden vanwege doorontwikkeling van de tuin, maar dat neemt niet weg dat we blij zijn met het aanbod van de gemeente.”

Hieronder een filmimpressie die Nieuws.nl-redacteur Charles Duijf maakte in juli 2018

Reacties