Abdi Naggeeye verpulvert in Rotterdam eigen Nederlands record marathon

Abdi Naggeeye eerder tijdens de Halve Marathon van Egmond.
Foto: Wim Meijer Fotografie

Tijdens de 39e editie van de Rotterdam Marathon heeft de Nederlander Abdi Naggeeye zijn eigen nationale record uit 2017 met maar liefst 2 minuten verbetert. In een tijd van 2.06.16 passeerde de in Mogadishu geboren marathonloper als vierde de finish op de Coolsingel.

Lange tijd wist Naggeeye mee te gaan in de kopgroep. Een wat opspelende hamstring in zijn linkerbeen na 32 kilometer zorgde ervoor dat Naggeeye de kopgroep moest laten gaan.

De overwinning van de Rotterdam Marathon ging naar de Keniaan Marius Kipserem in een parcoursrecord van 2.04.11 Daarmee was het voor de tweede keer dat Kipserem Rotterdam op zijn naam schreef. Eerder deed hij dat in 2016. Toen had hij daarvoor exact 2 minuten langer voor nodig (2.06.11) De tweede plaats ging naar de voor Turkije uitkomende loper Kaan Özbilen in 2.05.28… en als derde kwam de Keniaan Emmanuel Saina aan op de Coolsingel in een  eindtijd van 2.05.42

Finish van winnaar Marius Kipserem (foto: Twitter)

Behalve Abdi Naggeeye zorgden ook de Nederlander Khalid Choukoud voor een prima resultaat. Hij passeerde de eindstreep na 2 uur, 13 minuten en 49 seconden. Daarmee had hij wel bijna 3 minuten langer nodig dan tijdens zijn recordmarathon in 2014, eveneens in Rotterdam. Toch was het een aanzienlijk positievere ervaring voor hem dan in 2018, toen hij zich verslikte in een poging om onder de 2.10.00 te lopen en na 36 kilometer moest uitstappen.

Prachtig weer voor 43000 hardlopers in Rotterdam
De 39e editie van de Rotterdam Marathon onderscheidde zich door prachtige weersomstandigheden. Nauwelijks wind en een temperatuur van rond de 15 graden. Eigenlijk een zelfs wat (te) hoge temperatuur voor de echte toplopers, maar ideaal voor de recreatielopers die in veel gevallen uren langer nodig hebben om die ruim 42 kilometer te kunnen slechten, en daardoor gevoeliger zijn voor koude.

In zijn in dit weekend verschenen 43000 lopers aan de start van de diverse afstanden, waarvan maar liefst 17000 op de hele marathon. De kwart marathon bleek eveneens populair met 15000 deelnemers.

Reacties

Cookieinstellingen