Leerlingen Heliomare College Alkmaar plaatsen bijenkast op dak van school

Op maandag 8 april hebben leerlingen en docenten van het Heliomare College in Alkmaar een bijenkast op het dak van het schoolgebouw aan de Amstelstraat in Oudorp geplaatst.

Film (klik hiervoor op de hoofdfoto): Charles Duijff / foto’s: Wim Meijer en Charles Duijff

In het kader van natuur- en milieu-educatie kunnen zij vanuit hun klaslokaal het gedrag van de bijen bekijken. En daar zal het niet bij blijven, want ook gaan ze, samen met hun docente (tevens imker), de bijenkast verzorgen. De honing die zij verzamelen zal  door de leerlingen worden verkocht in ‘Gewoon leuk’, het winkeltje van de leerlingen in wijkcentrum De Oever.

Overdracht van de bijen: imker Stef van den Berg geeft de bijenkast met volk aan de docente van het Heliomare College (foto: Wim Meijer Fotografie)

Vrienden van de Alk
De bijenstand in Nederland loopt ernstig terug. Volgens cijfers van ‘Nederland Zoemt’ telt Nederland 360 bijensoorten, waarvan ruim de helft bedreigd is. En dat is zorgelijk, omdat de bijen voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de bestuiving van onze gewassen. Mede om die reden willen de leerlingen en de school hun steentje bijdragen in de hoop dit tij te keren. De stichting ‘Vrienden van de Alk’, gesponsord door Lions Club Noord-Kennemerland, hebben de aanschaf en het onderhoud van de bijenkast mede mogelijk gemaakt.

Uitleg door imker Stef van den Berg (foto: Wim Meijer Fotografie)

Vriendelijke Bij
Vier leerlingen van een van de structuurklassen van het Heliomare College gingen afgelopen maandag, samen met hun docente (die zelf ook imker is) de bijenkast ophalen bij imkerij ‘De Vriendelijke Bij’ van imker Stef van den Berg in Callantsoog.

Niet voor niets is gekozen voor ‘De Vriendelijke Bij’. De imker uit Callantsoog heeft zijn imkerij zo gedoopt omdat zijn bijenvolkeren allemaal ‘Buckfastbijen’ zijn. Deze bijensoort is die speciaal is gekweekt op zachtaardigheid. En dat is een heel prettige bijkomstigheid als een bijenkast op het dak van een school staat.

Zachtaardige Buckfast bijen met uitsluitend aandacht voor honing, kast en koningin (foto: Charles Duijff)

Hoe zachtaardig de Buckfastbijen zijn konden Sven, Ciska, Milan en Thijs maandagmiddag meteen ervaren in de tuin van Stef van den Berg. De kast die mee naar school ging was weliswaar afgesloten, maar rondom de kast zwermden talloze Buckfastbijen van naburige kasten. Het bleken allemaal vriendelijke honingverzamelaars die geen enkele aandacht besteedden aan de jeugdige gasten van het Heliomare College.

Op weg naar de auto én… naar het dak van het Heliomare College (foto: Wim Meijer Fotografie)

Vliegplank open
Nadat de nieuwe bijenkast, compleet Buckfastbijenvolk was overgebracht van Callantsoog naar Ouddorp werd deze geplaatst op het dak van de school. Gedurende de eerste uren bleef de vliegplank nog gesloten om de bijen even de kans te geven een beetje bij te komen van de reis. Aan het einde van de middag kon de vliegplank echter open en konden de bijen hun nieuwe omgeving gaan verkennen, op zoek naar honing.

Nog even met elkaar op de foto mét de bijen en óp het dak! (foto: Charles Duijff)

Hieronder nog een verdere foto-impressie van de overdracht van de bijen naar het dak van het Heliomare College

Groepsfoto bij de ‘Vriendelijke Bij’

Reacties