Vijf inwoners van Alkmaar ontvingen op vrijdag 26 april 2019 een koninklijke onderscheiding

Foto: Charles Duijff

Vijf inwoners van Alkmaar ontvingen op vrijdag 26 april 2019 een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester P.M. Bruinooge. Vier personen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en één persoon tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking was in de raadzaal van het stadhuis.

Mevrouw M.C. Westrup-Rigter (78 jaar): Lid in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw Westrup zet zich vanaf 1990 vrijwillig in als secretaris van de Volksuniversiteit van Alkmaar. Zij bewaakt met meerdere bestuursleden de voortgang van de Volksuniversiteit. Zij verzorgt de lerarenadministratie, houdt het aanbod van nieuwe- en vervallen cursussen bij, zorgt dat de website actueel is en organiseert de jaarlijkse open dag.

De heer L.C.M. Koning (66 jaar): Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer Koning zet zich al ruim 40 jaar vrijwillig in voor diverse organisatie’s. Voor de  IJsvereniging Algemeen Belang West-Graftdijk was hij bestuurslid, penningmeester en vice-voorzitter. Hij hield zich bezig met het opzetten van jeugdschaatslessen, organiseerde wandel- en skeelertochten en de wandeltocht van 100 kilometer rond de Eilandspolder (de 100 van Leeghwater). Daarnaast was hij de drijvende kracht achter het sponsorbeleid voor Sportvereniging Graftdijk. Voor zijn woongemeenschap Zuidschermer verzorgde hij samen met zijn vrouw uitvaarten, avondwakes en missen in de St. Michaelparochie. Ook was hij coach van het Dorpenteam tijdens de viering van ‘375 jaar Schermer’ en was betrokken bij diverse activiteiten voor de viering van het 500-jarig bestaan van de Grote Sint Laurens Kerk.

Mevrouw M. de Rijke-Roest (68 jaar): Lid in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw De Rijke zet zich ruim 40 jaar in voor Stichting Christelijk Speciaal Onderwijs in Noord-Holland benoorden het IJ en de Besturenraad voor het voortgezet speciaal onderwijs van het Protestants-Christelijk Onderwijs. Zij nam complexe problemen op zich op zowel financieel- als personeelsgebied van alle betrokken scholen in de provincie Noord-Holland, bereidde de fusieplannen voor, met intreding in de nieuwe structuren en uittreden van de eigen Stichting, toetste leerplannen aan de rijksnormen voor elke stichtingsschool met de bijbehorende financiële kaders en borgde de kwaliteit van speciaal onderwijs, samen met de directeuren van de aangesloten scholen. Voor de Besturenraad schreef zij mee aan de beleidsvisie voor betrokken scholen en was zij medebeheerder van het borgstellingsfonds.

Mevrouw H. Bieman-Van der Rhee (56 jaar): Lid in de Orde van Oranje Nassau

Mevrouw Bieman is al ruim 25 jaar vrijwilliger, waaronder 16 jaar als penningmeester van de ouderraad van basisschool De Hooge Weid (nu: De Regenboog) in Sint Maarten. Zij maakte daar draaiboeken voor allerlei activiteiten, zoals Sinterklaas, avondvierdaagse, jubilea en de musical van groep 8. Voor de Regiegroep Bewonersinitiatieven Oudorp is zij 11 jaar actief. Zij ontvangt aanvragen die bewoners van Oudorp insturen, bespreekt deze met de overige leden, koppelt de behandelde aanvragen terug aan het subsidiebureau en informeert de aanvragers. Daarnaast heeft zij contact en overleg met de voorzitters van de regiegroepen van andere wijken.

De heer J. Divendal (53 jaar): Ridder in de Orde van Oranje Nassau

 De heer Divendal zet zich al 30 jaar in voor de Schermvereniging Holland Schermen. Naast zijn functie van schermtrainer, verricht hij veel vrijwilligerswerk. Hij is de drijvende kracht achter de internationale schermstages voor de Nederlandse jeugdselectie, ontwikkelt beleidsplannen voor de selectie van de floretschermers op nationaal niveau. Ook regelde hij de fusie tussen de schermverenigingen in Alkmaar en Haarlem, waardoor Holland  Schermen ontstond. Daarnaast was hij lid van de technische commissie en verantwoordelijk voor de opleiding van schermleraren bij de Nederlandse Akademie van Schermleraren (NAS). Ook was hij mede-oprichter van het Floret Begeleidingsteam (FBT). Door het verbeteren en professionaliseren van de schermsport in Nederland, leidde zijn inzet ertoe dat Nederland zich als land presenteert op internationale toernooien.

Cookieinstellingen