Grachtenparade op zaterdag 25 mei hoogtepunt 10e Alkmaar Pride

Foto: Gemeente Alkmaar

Morgenmiddag, zaterdag 25 mei, vindt in Alkmaar de traditionele Grachtenparade plaats als hoogtepunt van de 10e Alkmaar Pride.

Sinds donderdag 23 mei staat Alkmaar in het teken van de LHBTI’ers. Met de organisatie van de Alkmaar Pride wordt jaarlijks aandacht gevraagd om de acceptatie en integratie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans-en intersekse inwoners in Alkmaar en omstreken te vergroten.

Dit jaar is de 10e Alkmaar Pride met het thema ‘Celebrate’ en wethouder diversiteit, Paul Verbruggen had de eer om afgelopen donderdag de officiële opening te verrichten. Vanaf het Canadaplein kwamen leerlingen en docenten van het Dalton College en leden van het COC, onder muzikale begeleiding van Bateria Unidos d’Alcmaria naar het stadhuis. Eenmaal aangekomen bij het stadhuis hield wethouder diversiteit, Paul Verbruggen een kort openingswoord bij de regenboogvlag waarna de 10e Alkmaar Pride officieel van start ging.

De Accijnstoren gehuld in de regenboogvlag

Activiteiten
Gedurende de Alkmaar Pride, neemt ook de gemeente deel aan diverse activiteiten van 23 tot en met 26 mei. Zo rijden de auto’s van Stadswerk072 met een regenboogvlag en is één van de beeldbepalende gebouwen in de stad, de accijnstoren, in een 25 meter lange regenboogbannier gehuld door het COC.

Tijdens het openen van de graskaasmarkt van vandaag luidden Bowie Jong en AZ samen de kaasbel. Tot slot vaart op zaterdag 25 mei ook een boot mee van de gemeente Alkmaar in de bekende, feestelijke grachtenparade.Alkmaar Regenboogstad
In Nederland zijn 53 regenboogsteden, waarvan Alkmaar er één is. In de regenboogsteden wordt in gezet op het vergroten van de veiligheid, zichtbaarheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van haar LHBTI-inwoners. De landelijk intentieverklaring noemt als doelen sociale acceptatie, aanpak van vooroordelen, discriminatie, intimidatie en geweld en de doelstelling dat LHBTI-personen zich gesteund en veiliger voelen.

“Ik ben uitermate trots dat de Alkmaar Pride, door de inzet van vele gepassioneerde vrijwilligers, een evenement is waar je bij wilt horen en bij wilt zijn. Met een belangrijke boodschap. Het is een feest waar iedereen welkom is, wees trots op wie je bent. In Alkmaar telt iedereen mee!” aldus wethouder Paul Verbruggen

Cookieinstellingen