150.000 euro voor Van Everdingen-expositie

De Van Everdingen-expositie viel in de prijzen.
Foto: Stedelijk Museum Alkmaar

Het Stedelijk Museum Alkmaar heeft de prestigieuze Turing Toekenning gekregen voor de tentoonstelling over de Alkmaarse zeventiende-eeuwse schilder Caesar van Everdingen.
Irene Asscher-Vonk, voorzitter van de Nederlandse Museumvereniging, reikte namens de Turing Foundation de prijs uit. Stedelijk Museum Alkmaar won 150.000 euro voor de tentoonstelling ‘Vleiend Penseel. Caesar van Everdingen (1616-1678)’. In totaal 25 Nederlandse musea dienden plannen in, waarvan het Bonnefantenmuseum  in Maastricht en het Alkmaarse musuem werden genomineerd.

De Turing Toekenning is een tweejaarlijkse prijs voor het beste tentoonstellingsplan van een Nederlands museum. Met deze prijs wil de Turing Foundation musea helpen hun ambitieniveau te verhogen en in een vroeg stadium de beslissende bijdrage geven aan een uitzonderlijke expositie op het gebied van oude, moderne of hedendaagse beeldende kunst.
De Turing Toekenning is drie keer eerder uitgereikt: in 2009 aan het Stedelijk Museum Amsterdam, in 2011 aan het Gemeentemuseum Den Haag en in 2013 aan Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Verfijnd

Wie aan de Hollandse Gouden Eeuw denkt, denkt aan Rembrandt. Tegenover diens losse toets staat de verfijnde toets van tijdgenoot Caesar van Everdingen. Met de aankoop van ‘Meisje met een brede hoed’ in 2009 bevestigde het Rijksmuseum het belang van deze grote classicist.

Caesars thuisstad was Alkmaar en het plaatselijke Stedelijk bezit dan ook een belangrijk deel van zijn oeuvre. Het is tijd voor een herwaardering van deze Alkmaarse meester van het Classicisme. Stedelijk Museum Alkmaar bereidt daarom een monografische tentoonstelling voor over Caesar van Everdingen.

In het najaar van 2016, exact 400 jaar na Caesars geboorte, zal zijn werk – inclusief bruiklenen uit gerenommeerde binnen- en buitenlandse musea en nooit eerder getoonde stukken uit particulier bezit – samengebracht worden in de stad waar de meester getogen en gestorven is. Ter gelegenheid van de tentoonstelling worden van Caesars monumentale Alkmaarse schuttersstukken gerestaureerd en onderzocht: ‘Officieren en vaandeldragers van de Oude Schutterij’ en ‘Officieren en vaandeldragers van de Jonge Schutterij’, beide uit 1657.

Uit het juryrapport:
Stedelijk Museum Alkmaar: Vleiend Penseel. Caesar van Everdingen (1616-1678)
‘Een groots en ambitieus opgezet plan over Caesar van Everdingen, ter gelegenheid van het 400e geboortejaar van deze nauwelijks bekende, maar zeer intrigerende, bijzondere en prachtige zeventiende-eeuwse schilder.

 

De tentoonstelling vindt plaats in zijn geboorte- en woonplaats Alkmaar. Naast de elf werken die het museum zelf van hem in bezit heeft, komt een indrukwekkende lijst van 30 bruiklenen. De tentoonstelling zal een waardig overzicht geven van het oeuvre en de specifieke kwaliteiten van Caesar van Everdingen. Met een indrukwekkende catalogus, een restauratie van twee schuttersstukken speciaal voor deze gelegenheid – waarvan de voortgang via de website te volgen is – en een zeer uitgebreide randprogrammering verdient het Stedelijk Museum Alkmaar alle lof voor dit tentoonstellingsplan’.

Kijk voor meer informatie op www.stedelijkmuseumalkmaar.nl/tentoonstellingen/vleiend-penseel.

 

Reacties

Cookieinstellingen