AFAS Stadion vanaf 2020-2021 rookvrij

Foto: Wim Meijer Fotografie

Het AFAS Stadion is per aanvang van het seizoen 2020-2021 rookvrij. Hiermee volgt AZ het landelijk beleid waarbij alle clubs van de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie zijn aangesloten.

Dit doel wordt ondersteund door het opgerichte platform www.rookvrijestadions.nl. Een initiatief van de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie in samenwerking met de 34 betaald voetbalclubs, de KNVB en de Alliantie Nederland Rookvrij (KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Longfonds).

Ontmoedigingsbeleid
Aankomend seizoen geldt een ontmoedigingsbeleid voor de clubs waarvan de stadions op dit moment nog niet (volledig) rookvrij zijn. Zowel rokers als niet-rokers komen naar het stadion om een voetbalwedstrijd te aanschouwen. Bij het roken, met name op de tribunes, waar supporters vaste plaatsen hebben, ervaren de niet-rokers de nadelige gevolgen van passief meeroken. Zij kunnen immers geen andere plek opzoeken.

‘De Rookvrije Generatie’
Het initiatief sluit aan bij ‘De Rookvrije Generatie’ een landelijke beweging die als doelstelling heeft om kinderen te laten opgroeien in een volledig rookvrije omgeving. In de horeca en in openbare ruimtes geldt al langer een verbod, zo ook bij wedstrijden van het Nederlands elftal. Steeds meer amateurverenigingen voeren tevens een verbod in en het aantal rookvrije stadionvakken in het betaald voetbal stijgt.

(foto: Wim Meijer Fotografie)

Verbod
Het niet-roken verbod geldt wanneer het stadion wordt betreden. In alle ruimtes (op de tribunes, op de trappen, in wc’s en in de skyboxen en lounges) is het verboden om te roken. Buiten het stadion mag wél worden gerookt.

AFAS Trainingscomplex
Al eerder voerde AZ deze maatregel door op het AFAS Trainingscomplex in Zaanstad, waar sinds het seizoen 2018-2019 een rookverbod geldt. Het roken binnen de poorten van het trainingsinstituut past volgens de club niet in het topsportklimaat, waarbij een gezonde levensstijl één van de pijlers is.

Reacties

Cookieinstellingen