Youtube verwijdert honderden uren historisch filmmateriaal Alkmaars archief

Foto: Wim Meijer Fotografie

Honderden uren materiaal en jaren werk: het complete YouTube-account van het Regionaal Archief Alkmaar is offline gehaald door de videowebsite. Er zouden haatzaaiende videobeelden in zitten.

(bron: NH Nieuws)

Medewerker Mark Alphenaar is woedend. “Ik hoop dat het nog ergens staat en dat ze hem terug kunnen zetten, want dit is óók vervelend voor scholen en leraren.” Uitgerekend op Internationale Archiefdag werd bekend dat het werk van Alphenaar en zijn collega’s is verwijderd. Een video waarin NSB-leider Anton Mussert Alkmaar bezoekt is de aanzet is voor de problemen. “Het was een fragment uit een groter filmpje. Het was totaal geen materiaal waarvan wij vinden dat het haatzaaiend is of oproept tot NSB-sympathieën.”

Strop voor scholen
De beelden zijn door YouTube dus als ‘haatzaaiend’ beoordeeld. Daarom is honderden uren aan historisch beeldmateriaal nu niet meer toegankelijk. Een strop, niet alleen voor het archief. “Wij tonen objectief materiaal en geven daar context bij zodat iedereen kan weten waarom dat zo is”, aldus Alphenaar. “Ik ben woedend over hoe dit gegaan is. Heel veel scholen en leraren hebben nu geen toegang meer en kunnen het niet meer gebruiken in hun lessen.”

Klik HIER voor het gehele verhaal en de reportage met interview van mediapartner NH Nieuws.

Reacties

Cookieinstellingen