Groenewegen richt vizier na Tour op EK Alkmaar

Foto: Wikipedia

Na sprintsucces in Tour de France zet Jumbo-Visma zijn focus op Europees kampioenschap in Noord-Hollandse Kaasstad.

Dylan Groenewegen was afgelopen vrijdag in Chalon-sur-Saône voor het eerst in de Tour de France van 2019 succesvol. Met minimaal verschil ten opzichte van zijn Australische opponent Caleb Ewan kwam hij als eerste over de eindstreep.

In de komende laatste week van de Tour zal hij zeker nog op jacht gaan naar meer ritsuccessen. Maar ook na de Tour heeft Dylan Groenewegen alweer een nieuw doel voor ogen: het Europees Kampioenschap in Alkmaar. “Dat is een kampioenschap waar ik met interesse naar uitkijk.”

Bijstellen verwachtingen na val in startetappe
In de Tour moest Dylan Groenewegen al vroeg zijn verwachtingen bijstellen. In Brussel had hij naar de zege en het geel willen sprinten. Zijn eerste geel, maar ook de eerste leiderstrui in de Tour sinds dertig jaar. Maar hij viel hard in de slotkilometer en zag ploeggenoot Mike Teunissen de door hem zo felbegeerde dubbel pakken. Het geel bevond zich ’s avonds in zijn Brusselse hotelkamer, maar dan over de stoel van kamergenoot Teunissen. Een tweede sprintkans ging door miscommunicatie (en een nog beurs lijf) in rook op. Het was dan ook met grote gretigheid en voldoening dat hij zijn derde kans in de Tour pakte. “Het was een krappe zege, maar ik ben heel blij dat het gelukt is. De ploeg heeft hard gewerkt voor me, gelukkig kon ik hen belonen. Ik raakte wat ingesloten met vijfhonderd meter te gaan, kwam eruit bij het bordje met tweehonderd meter en toen was het binnen” analyseerde hij direct na de winst. Alweer loerend op nieuwe kansen.

Vlak parcours in eigen provincie
Waar Groenewegen start, wil hij winnen. Dat geldt voor de grote ronden, maar ook voor de kampioenschappen van dit jaar.  De eerste in de reeks – het Nederlands Kampioenschap in Ede – sloeg hij over. “Het paste eigenlijk niet zo in het schema.” Starten op het wereldkampioenschap in Yorkshire? Daar denkt hij nog over na. “Ik moet het parcours goed bekijken. Het zou te zwaar voor me kunnen zijn en dan laat ik het aan me voorbij gaan.” Het Europees Kampioenschap in Alkmaar is een ander verhaal. “Een vlak parcours in mijn eigen provincie. Daar kan ik me zeker voor motiveren. Dat is bij voorbaat wel het kampioenschap waar ik met de meeste interesse naar uitkijk.”

UEC Road European Championships vinden plaats van 7 tot 11 augustus in Alkmaar. Kijk op www.alkmaar-cycling.com voor meer informatie.

Reacties